Annons
 

7 anledningar att high-fiva en sjuksköterska i din närhet i dag

Vi har alla mött dem. Och nu får vi också se dem på tv. I kväll börjar "Sjuksyrror" igen och därför har vi listat 7 anledningar till att hylla en sjuksköterska.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

1. De jobbar när alla andra är lediga

Kvällar, helger, julafton – ingenting är heligt när det finns människor som behöver hjälp.

Läs det här också: Barnmorskan: ”Vi kan inte längre blunda för förlossningsskadorna”

Annons

2. De tar hand om oss när vi mår som sämst

När du ligger helt utlämnad åt andra människors nåd på sjukhuset är det främst sjuksköterskorna som ser till att du äter, dricker – ja, överlever. För det är vi evigt tacksamma.

3. De hjälper oss från födseln till döden

Om det är någon man är trygg med att ha vid sin sida när allt går åt skogen är det en sjuksköterska. Få har sådan kompetens att hjälpa en från det att man ser ljuset för första gången tills dess livet tar slut.

Läs även: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?
syrror-tv4

4. De har ett oerhört stressigt jobb – och för lite resurser

Runt om i landet råder stor brist på sjuksköterskor. Det gör att de som arbetar måste arbeta både hårdare och mer än vad som är bra. En sjuksköterska får som mest arbeta 200 timmar övertid varje år – men enligt Vårdförbundet passeras den gränsen ofta efter bara ett halvår, uppger Aftonbladet.


5. De ansvarar över liv och död

Trots sin svåra situation måste sjuksköterskor fatta djärva beslut i pressade lägen – allt för att se till att deras patienter klarar dagen. Då gäller det att ha is i magen och hjärnan skärpt och där andra skulle tappa bollen står sjuksköterskorna pall.

6. De har dålig löneutveckling

Ingångslönen för en sjuksköterska ligger på runt 25 000 kronor – och det är inget som ökar markant med tiden.
– Livslönen är detsamma från när du kommer in i yrket och till du går i pension. Det här är en av de största grupperna som går ut i fattigpension, säger Sineva Ribeiro, sjuksköterska och Vårdförbundets förbundsordförande, till Aftonbladet.


7. De hjälper sjuka så mycket att de blir sjukskrivna

Statistik från Försäkringskassan visar att sjuksköterskor är en av de yrkesgrupper där man har fler sjukdagar än genomsnittet. Den svåra arbetssituationen leder till att de som ska hjälpa oss blir sjuka själva – vilket leder till ännu större personalbrist och en än svårare situation.

Bildkälla: TV4/Pressbild