Annons
 

Ska du föda barn utomlands? Så här går det till

Funderar du på att föda barn i ett annat EU-land? Eller är du rädd att det ska råka ske på semestern? Baaam vet hur du ska gå till väga – och vad du behöver tänka på.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Frida, 28, födde barn utomlands: ”Förlossningen pågick i fyra dagar”

Gratis eller svindyrt? Beror på landet

Att föda barn utanför Sverige ser väldigt olika ut beroende på vilket land du tänkt föda i. Befinner du dig utanför EU? Då kan det bli en dyr historia. Men inom EU ska du kunna få vård precis på samma villkor som invånarna där. Ofta är det ditt nya hemland som betalar för din vård.
Varje EU-land har minst en kontaktpunkt som kan informera dig om vilka rättigheter du har när du söker hälso- och sjukvård.

Annons

Anmäl födseln till Skatteverket

Om du föder barn utanför Sverige så blir ditt barn svensk medborgare vid födseln – så länge en av föräldrarna är det. Däremot får folkbokföringen i Sverige inte automatiskt reda på att barnet är fött och därför måste du anmäla födseln till Skatteverket.

Ta med EU-kortet…

Om du behöver sjukvård under ett tillfälligt besök i ett annat EU-land ska du visa upp ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kort). Kortet ger dig rätt att få vård och söka ersättning för kostnader på samma villkor som invånarna i landet du besöker. EU-kortet godtas av sjukhus och läkare som är knutna till den offentliga vården, den privata vården omfattas inte. Graviditet och förlossningar anses vara akut vård och då är det extra viktigt att du kan uppvisa att du är medborgare i ett EU-land.
EU-kortet beställs kostnadsfritt via Försäkringskassans hemsida.

… men se upp för särskilda regler

Om ditt enda skäl för vistelsen i landet är att föda barn finns dock risken att ditt EU-kort inte godtas. EU-kortet ger dig inte rätt till transport med ambulansflyg hem till Sverige om det skulle vara nödvändigt, däremot täcks det av reseförsäkringen. Men tänk på att reseförsäkringen har vissa begränsningar för gravida och ofta gäller försäkringen inte alls efter vecka 28.

Källa: Migrationsverket, Ditt Europa
Foto: IBL/Shutterstock