perfekta solbrännan

10 budord som hjälper dig att få den perfekta solbrännan

Ska du också ut i solen i dag? Här är Baaams 10 budord för att få den perfekta solbrännan - som faktiskt håller!

Läs mer: Skavsår mellan låren? Så slipper du sommarbesväret


Du bör skrubba kroppen innan solning. Få bort alla döda hudceller som ligger i lager på huden, vilket ökar dina chanser att få en jämn och fin solbränna.


Du bör våga sola i skuggan. Börja med att vänja huden vid solen och fäll upp ett parasoll. Trots att du sitter i skuggan utsätts du faktiskt för ungefär 50% av solens UV-strålning – så ja, du blir brun även i skuggan.


Du skall använda hög solskyddsfaktor. Kommer du ihåg alla gånger du har bränt dig för att du var alldeles för ivrig att bli brun? Och minns du hur ont det gjorde när huden var rödsvedd och började flagna? Lämna de dagarna bakom dig och börja solningen med solskyddsfaktor 50 eller 30. Först när du har börjat få färg kan du gå ner på lite lägre. Kom ihåg att solkrämen bör skydda mot både UVB- och UVA-strålar.


Du skall icke bränna dig. När du har bränt dig är huden skadad, och du ökar risken för att drabbas av hudcancer i framtiden. Samtidigt gör det ont, det blir fläckigt, du kommer att flagna och huden blir torr = big no-no om du vill fixa en hållbar och snygg bränna.


Du skall smörja in dig innan du går ut i solskenet. Applicera rikligt med solkräm på hela kroppen (passa på att få hjälp med ryggen!) ungefär en timme till en halvtimme innan du sätter dig i solen. Då hinner skyddet sjunka in i huden!Du bör skydda dig på flera sätt. Har du hört talas om kosttillskott som innehåller betakaroten, såsom Maxosol? Tabletterna hjälper kroppen att skydda sig mot solen inifrån och tillför viktiga vitaminer och mineraler.


Du skall vara försiktig mellan klockan 11.00 och 14.00 – då är solens strålar som starkast och också som skadligast. Kom ihåg att skydda dig!


Du skall återfukta huden efter solning. Huden törstar efter fukt under sommaren, eftersom solen, saltvatten och poolvatten torkar ut din hy. Kom ihåg att införskaffa en after sun-kräm som lugnar huden, minskar risken för att flagna och hjälper till att göra brännan mer hållbar.


Du skall skippa smink och skönhetsprodukter i solen – såvida de inte är gjorda för det syftet. Många parfymer består av ämnen som gör solen mer känslig för solen, och som kan leda till brunpigmentering på kroppen eller solbränna.


Du bör boosta med brun utan sol-produkter. Har du suttit ett par timmar i solen och ändå inte är helt nöjd? Strunta i att hetsa vidare i solen flera dagar i rad och fuska istället! Applicera noggrant och var försiktig med händerna. Psst! Så här får du bästa resultatet med brun utan sol – varje gång!

Läs också: Expertens bästa brun utan sol-tips (och bästa produkterna!) (länk till ELLE)

Click to add image caption

Foto: IBL

Titta på fler klipp från FRIDA: