starkt glansigt hår

10 steg till friskt, glansigt och starkt hår

Hösten är högsäsong för att ta hand om håret efter sommaren, när saltvatten och solsken sliter på längderna. CHIC ger dig 10 steg för att nå friskt och glansigt hår igen.

Är det dags för ditt hår att checka in på rehab? Torrt, frissigt och slitet hår kan räddas genom rätt knep. Baaams skönhetsredaktör Filippa Berg listar sina tio bästa knep för att få friskt, glansigt och starkt hår igen.

Klicka in i bildspelet här nedanför och läs alla tips!

Vatten orsakar att håret sväller inifrån, vilket i sin tur får fjällskikten att rugga upp sig. Resultatet blir frissigt hår och slitage. Så om du kan undvika att blöta håret när du badar – gör det! Passa även på att dra ut på tiden mellan tvättarna och satsa på ett rengörande torrschampo som absorberar olja och odör.

När du väl tvättar håret, gör det ordentligt! Addera ett så kallat pre-schampo till din tvättrutin. Produkten mjukar upp fjällskikten och sluter dem, så att de inte skadas lika mycket när håret blir blött. Det skyddar även mot friktionen som uppstår när du masserar in schampo i ditt hår.

Slarva inte med balsamet! Låt det verka i minst 5 minuter och skölj sedan med kallt vatten – då försvinner inte lika mycket från hårstråna. Komplettera med en reparerande inpackning varannan vecka.

Ett välvårdat hår börjar med en hälsosam hårbotten och precis som all hud mår hårbotten bra av regelbunden exfoliering. Det rengör hårsäckarna från döda hudceller som annars kan skapa irritation och leda till mjäll och tunnare hår.

Håret är extra känsligt när det är blött så vanliga borstar bör helst hålla sig borta från ditt blöta barr. Använd en bredtandad kam istället, eller en borste som är speciellt utformad för att användas i vått hår.

Testa att torka håret med en mjuk gammal T-shirt istället för med en frottéhandduk. Det är så mycket skonsammare för håret och gör det lättare att få håret mjukt och slätt efter tvätt.

Värmestyling sliter på håret, så försök låta bli hårtorken och andra värmeverktyg. Applicera lite texturkräm i ditt fuktiga hår och sov med flätor för att vakna med beachiga vågor.

Om du nödvändigtvis måste värmestyla, ös på med värmeskydd och applicera som ett proffs. Dela upp håret i mindre sektioner och spreja varje med 2-3 sprut. Kamma sedan igenom hela håret med en bredtandad-kam så att skyddet sprids ut ordentligt. För värmeskydd är ganska värdelöst om du inte applicerar det grundligt över hela håret.

Löst och ledigt är ledorden för skonsamma håruppsättningar. För ju mer du drar och snurrar ditt hår, desto mer skadar du det. Undvik att dra åt för hårt när du sätter upp håret och använd snälla snoddar.

Det är inte bara kroppen som behöver fylla på sina vätskedepåer. Även håret mår bra av en läskande brygd! Så skaka ihop en återfuktande hårmist av vatten, aloe vera juice och några droppar kokosolja eller arganolja. Ta med den till stranden och spreja håret närhelst du vill för att ge glans och ny styrka till ditt slitna svall.

Läs även:
Höstens sminktrender 2016 – som du kommer vilja testa
9 skönhetstips som garanterar strålande hy
15 knep som får dig att se piggare ut

Av: Filippa Berg