spice girls och massa smink och produkter från 90-talet

13 klassiska skönhetsprodukter från 90-talet vi minns

Lipsmackers, våffeltänger och hårmascara – här är skönhetsprodukterna från 90-talet som vi inte kunde vara utan. Följ med oss på en riktig nostalgiresa.
Sminkhack: Så lagar du enkelt trasig ögonskugga
Slå på ljud

Att 90-talets skönhetstrender har kommit tillbaka är för många obegripligt. Vi som faktiskt levde då minns det som en era fylld av söndernoppade ögonbryn, alldeles för mycket glitter och knallorange brunkräm i ansiktet. Ju kakigare makeup desto bättre!

Det är ju dock lite av en hatkärlek vi känner eftersom skönhetsprodukterna från 90-talet även gör oss sjukt nostalgiska. Vi minns precis hur den där Date-parfymen doftade, och hur kladdiga läpparna blev av Lancomes Juicy Tubes.

Smink och skönhetsprodukter från 90-talet

Här är en liten tillbakablick på skönhetsprodukterna vi använde allra mest under 90-talet. Hur många av dessa produkter hade du hemma?

Lipsmacker roll on-läppglans

Det var kladdigt, sött och hälften läckte ut i väskan eller ryggsäcken. Men oj vad vi älskade de fruktiga (kemiska?) smakerna av Lipsmackers läppglans.

Date-parfym

Parfymen som tonåringar använt i decennier. Bara i olika versioner och med lite olika namn. Var du Pamela, Lina eller Jasmine? Eller körde du på party, love eller sport?

Schampo från Jane Hellen

Den turkosa flaskan som stod i alla badrum. Och det bästa av allt, enligt rykten så säljs den fortfarande i vissa mindre butiker.

Maybelline Great Lash Mascara

Hade någon någonsin en annan mascara än den gröna och rosa tuben från Maybelline? Inte på 90-talet i alla fall. Klassikern som än i dag håller i sig och som fortfarande är en riktig storsäljare.

Klister-örhängen

För alla som inte fick ta hål i öronen för sina föräldrar eller bara inte ville gå igenom den smärtsamma processen så var detta den absolut bästa uppfinningen. För ingen såg väl att det bara var fejk?

Rimmel Hide The Blemish Concealer

Rimmels concealer var den tjockaste concealern av dem alla och blev så där härligt kakig. Att den inte fanns i speciellt många nyanser gjorde ingenting eftersom det ändå inte var speciellt noga att man matchade sitt smink med sin hudton på 90-talet.

Badfigurer med olja (och parfym)

Den ultimata lyxen! Små figurer som smälte till slajm så fort man la dem i vatten. Ut kom någon kemisk olja som doftade så starkt att farmors parfym kändes som blaskigt vatten i jämförelse. Sa vi att det var den ultimata lyxen på 90-talet?

Lancome Juicy Tubes

Nu snackar vi kladd. Lancomes Juicy Tubes doftade av marshmallow, sockervadd och kola, och var så kletigt att håret fastnade konstant i läpparna. Helst skulle man ha dem i så många färger som möjligt.

Våffeltång

Spice Girls gjorde det, Madonna gjorde det, Tyra Banks gjorde det. Vi pratar såklart om att krusa håret med en våffeltång. Extra coolt var det om man varvade det krusade delarna med lite lockigt och lite rakt. Och så skulle man ha i jättemycket hårspray. Alltså JÄTTEMYCKET.

Hårmascara

Det enklaste knepet för att snabbt bli fin till fest. Helst skulle det vara blått. Blåa slingor längst fram i luggen gjorde nämligen vem som helst till den coolaste personen på discot.

Löshårstofs

Icke att förväxla med en död hamster. Men snyggt på 90-talet, det var det. Oj, vilket spret man kunde få till med hjälp av en tofs i löshår.

Kroppsglitter

Det kunde aldrig bli för mycket glitter, vi upprepar: ALDRIG. Lättaste sättet att snabbt få hela din kropp att glittra var glitter i roll on-form. Ja, det stelnade ju sen så att hela huden krackelerade, men det spelade ingen roll, bara man var glittrig.

Dream Matte Mousse från Maybelline

Ok, det här är en bubblare för den lanserades faktiskt inte förrän på 2000-talet. Men alla som älskade skönhetsprodukterna från 90-talet och ville hålla kvar vid den kakika makeupen älskade Dream Matte Mousse från Maybelline. Den var så torr, så kakig, så orange – allt vi drömde om på den tiden alltså.

Foto: TT

Ännu mer nostalgi!

Vill du bli ännu mer nostalgisk? Här kan du läsa allt om 1990-talet – från Spice girls, tamagotchis och pogs till Eva och Adam och lysande stjärnor i taket. Vi har artiklarna som tar dig på en ordentlig nostalgitripp!

LÄS MER:

Nostalgi: 5 gånger Lili & Susie personifierade åttiotalet

15 kultfilmer från 1990-talet – hur många har du sett?

9 ikoniska smink-hacks från tonårsfilmer och -serier på 00-talet