ANNONSSAMARBETE MED VENUS

3 sätt att älska sin hud – därför är så många missnöjda

I media och reklam ser vi sällan annat än perfekt persikohy. Även om vi vet att bilderna är retuscherade är det svårt att inte jämföra sig. Trots att celluliter, bristningar och födelsemärken är det naturligaste som finns ogillar vi dem. Så gör du för att älska din hud.

Alla vet att reklam, sociala medier och ja, nästan alla bilder vi ser, sällan representerar verkligheten. Ändå jämför vi oss med ett ouppnåeligt ideal. En ny undersökning som gjorts av Venus visar att var tredje kvinna i Sverige är missnöjd med sin hud – de vanligaste anledningarna är födelsemärken, torrhet, ärr, celluliter och bristningar. Genom att vara medveten om problemet med representation, det vill säga att den bild som visas i media och reklam är väldigt ensidig, och det faktum att nästan alla bilder vi ser är retuscherade blir det lättare att tycka om sin hud precis som den är.

1. En bra hudvårdsrutin

Torr, fet eller blandad? Genom att vara medveten om din huds behov kan du anpassa din hudvårdsrutin och göra det bästa av dina förutsättningar. Varannan kvinna i undersökningen svarade att hon skulle vilja ta hand om sin hud bättre men att det glöms bort eller att det inte finns tid. Varannan kvinna uppgav också att hon har en hudvårdsrutin för ansiktet, men 72 procent av dem hade ingen hudvårdsrutin för kroppen.

– Normal hud som dermatologiskt begrepp betyder hud som har ett balanserat PH-värde. Men normal hud är inte likvärdig med den vi ofta ser i skönhetsmagasin och reklamfilmer där prickar, ojämnheter och andra attribut ofta retuscheras bort. All hud är normal och vacker, men olika hudtyper kräver olika typer av omsorg för att bli balanserad, säger hudterapeuten Dominika Newelska.

Så unna dig en hudvårdsrutin anpassad efter din hud och som får just dig att må bra. Om du rakar dig, kom ihåg att byta rakblad efter ungefär åtta användningar för att undvika skärsår och hudirritation. Rakhyvlarna från Venus är gjorda i antingen metall för längsta möjliga hållbarhet, eller i 30 procent återvunna material. De håller i minst fem år och de utbytbara rakbladen har vårdande ingredienser som är snälla mot huden.

2. Medvetenhet om problemet med representation

En av fem kvinnor i Sverige upplever att deras hudtyp inte är representerad i media och reklam inom skönhet, mode och hälsa. Med hudtyp menar man i det här fallet födelsemärken, torrhet, ärr, celluliter och bristningar. En av konsekvenserna av en ensidig bild är att var tredje kvinna mellan 18 och 49 inte känner sig bekväm med sin hud. Genom att vara medveten om att det bara är en viss hudtyp som syns i offentligheten är det lättare att komma ihåg att alla är olika. Kom också ihåg att nästa alla bilder du ser på nätet och i tidningar är retuscherade, och visar alltså upp sådant som ligger långt från verkligheten.

På grund av detta har Venus tagit fram bildbanken Canvas of Life. Genom initiativet vill de hylla riktig hud och bidra till en mer representativ bild av hud i mode-, hälso-, och skönhetsmedia. På så sätt hoppas de hjälpa till att omdefiniera det som traditionellt har kallats”normal hud”.

3. Älska din unika hud för att den är din

Ärr och bristningar berättar din historia, celluliter är det mest naturliga som finns och dina födelsemärken är unika för just dig – så omfamna din hud som den livets kanvas den faktiskt är. Här kan du läsa mer om olika hudtyper.

TV: 8 peppiga konton att följa på Instagram
0:56

Efter reklamen: TV: 8 peppiga konton att följa på Instagram

(0:56)