5 myter om hudvård du kan sluta tro på NU

5 myter om hudvård du kan sluta tro på NU

Mörka ringar under ögonen beror på sömnbrist och fet hud behöver torka ut. Eller? Här är några vanliga missuppfattningar om hudvård!

Det finns en hel del myter och missuppfattningar om hur man bäst tar hand om sin hud och vad som får den att åldras i förtid. Vi har granskat fem av dem – så här ligger det till egentligen:

Myt 1: Fet hy behöver ingen crème

Jo, även fet hud behöver vård, men då oftast i form av fukt, snarare än fett. Det är en vanlig missuppfattning är hud som känns oljig mår bra av att ”torka ut”. Tvärtom kan det förvärra talgproduktionen ännu mer. Utan fukt kan även fet hud få en torr hudyta. Välj gärna en oljefri hudcrème eller en fuktgel. Det finns också produkter som mattar ner oljigheten.

Eucerin Hyaluron-Filler Moisture Booster är en lätt dagcrème med gelkonsistens som ger mycket fukt. Köp här (reklamlänk från Awin).

Myt 2. Mörka ringar under ögonen beror på sömnbrist

Visst, sömnbrist kan bidra till att man är mörk under ögonen men det kan bero på flera andra saker också, till exempel att huden blivit allt tunnare med åren och att blodkärl lättare lyser igenom. Ibland kan det även bero på dålig blodcirkulation eller på att blodet är syrefattigt, till exempel på grund av järnbrist. Blodet är då mörkare och syns mer. En ögoncrème med koffein kan hjälpa eftersom koffeinet drar samman blodkärl och ökar cirkulationen. Det finns också många prisvärda concealers för området under ögonen.

Ögoncrème + concealer. L´Orèals Eye-Cream in a Concealer vårdar, täcker och ljusar upp. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

Myt 3. Generna styr hur mycket rynkor du får

Alla får vi rynkor förr eller senare. Men den stora boven i dramat är inte generna, utan solen. Särskilt rynkframkallande är UVA-strålningen. Tänk därför på att din solcrème behöver blockera både UVB och UVA. Rökning är en annan faktor som påverkar hur mycket rynkor man får. När det gäller torrhetsrynkor orsakas de av att huden är fukt- och fettfattig – och det kan enkelt behandlas med vårdande produkter.

Rengöring är en viktig del av hudvården! Dermalogica Special Cleansing Gel är en tvålfri, löddrande rengöringsgel som snabbt tar bort makeup och smuts utan att torka ut. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

Myt 4. Ju mer aktiva ämnen, desto bättre för huden

Tvärtom! För höga halter av vissa aktiva ingredienser, till exempel syror och retinol, kan vara irriterande. När det gäller C-vitamin menar experter att det finns en viss brytpunkt på 20 procent – överstiger man det har vitaminet inte längre någon effekt och kan i värsta fall skada huden. Inte heller är det bättre att välja ett solskydd med SPF över 50. SPF 50 blockerar 98 procent av solstrålningen. SPF 100 blockerar 99 procent.

En crème full med C-vitamin. Fuktar, ljusar upp och reducerar linjer. Ole Henriksen C-Rush Brightening Double Creme kan du köpa här (reklamlänk från Adtraction).

Myt 5. Retinol funkar inte för alla

Retinol är den ingrediens som anses vara bäst mot ålderstecken. Och det stämmer att retinol kan göra huden röd och torr ibland, särskilt om man har känslig hud och särskilt i början av behandlingen. Ofta handlar det om att man använder sin retinolprodukt för ofta eller att man tar för mycket. De flesta kan använda retinol om man vänjer huden långsamt. Prova att använda den varannan eller var tredje kväll. Ofta räcker det att ta en ärtstor klick av produkten.Det finns också en snällare variant av retinol som heter bakuchiol. Det är ett naturligt, växtbaserat retinol som inte är lika irriterande.

Björk & Berries Raspberry + Bakuchiol Face Oil är en lätt och naturlig ansiktsolja. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

Källor: MåBra.com, Eucerin, Health.com

Foto: TT

Relaterade artiklar

Detoxa håret hemma – så gör du steg för steg

Populära primers – från budget till lyx

Skapa din egen badrutin! 16 fina detaljer som tar ditt hemma-spa till en ny nivå

Bli av med finnar! 9 produkter för ansikte och kropp