hy

7 dåliga vanor som kan förstöra din hy

1. Du hoppar över måltider

När du struntar i måltider eller äter alltför ensidigt får inte din kropp den näring den behöver, vilket kommer märkas även på huden som kan bli torr. I längden kan en begränsad kosthållning till och med ha den trista konsekvensen att huden åldras tidigare.
Bildkälla

2. Du använder solglasögon hela tiden

Ja, solglasögon skyddar ögonen mot solens strålar och det är ju toppen, men se till att rengöra dem då och då. Det fastnar en del bakterier på brillorna, vilka hamnar på din hud som kan bli irriterad.
Bildkälla

3. Du dricker ett glas vin extra

Alkohol har en uttorkande effekt på kroppen, vilket bland annat märks på din hud som kan bli torr efter en natt på krogen. Man tror även att en för stor alkoholkonsumtion under en längre tid kan skynda på hudens åldringsprocess.
Bildkälla

4. Du röker

Okej, det är ingen nyhet – rökning är farligt. Men vet du hur det påverkar din hy? En av många trista effekter är att cigaretternas gifter försämrar mikrocirkulationen i huden, vilket gör den grå och torr och på sikt även slapp och rynkig. Om du slutar röka kommer du efter bara några dygn se hur din hudton blir finare och att lystern kommer tillbaka, på grund av den ökade cirkulationen.
Bildkälla

5. Du testar alla produkter i butiken

Självklart är proverna till för att testas, men det finns anledning att tänka till innan du går loss på den där härliga Dior-krämen. Burkarna är nämligen riktiga bakteriehärdar. Testa istället produkterna på insidan av armen, där hyn inte är lika känslig eller – ännu bättre – be om ett prov som du kan ta med hem.Bildkälla

6. Du återfuktar inte tillräckligt

Förutom att äta ordentligt och skydda huden från solens skadliga strålar så gott du kan så finns det ytterligare en riktigt powerfaktor när vi snackar rynkbekämpning, nämligen produkter som återfuktar generöst. Många av oss är alldeles för rädda för fett, även på huden – var inte det. Använd milda rengöringsprodukter, gärna i oljeform, och krämer som återfuktar på djupet. Om du har torr hy, välj krämiga och flytande underlagsprodukter istället för torra och pudriga. Nu på vintern kan det vara läge att satsa på en lite fetare kräm och en mildare rengöring för att trolla fram glow och hålla torrheten borta.
Bildkälla

7. Du rengör inte mobilen

Precis som solglasögonen samlar mobilen på sig massor av bakterier. Hudterapeuter pratar ibland om så kallad kontaktakne och här kan mobilen ställa till det. Om den är smutsig kan problemet förvärras, så tvätta av telefonen då och då.
Bildkälla