Vinäger

8 skönhetsknep med äppelcidervinäger

1. Lugnar kliande hud

Nu när hösten är här behöver du vara extra snäll mot din hud. Många av oss lider nämligen av torr och kliande hud när temperaturen sjunker utomhus. Häll drygt 2 dl äppelcidervinäger i ditt badvatten och låt vinägern göra jobbet för att lugna din kliande hösthy.

2. Får bort envisa hårprodukter

Ibland kan produkter sätta sig som en matta i din hårbotten och trots att du duschar så sitter de envist kvar. Blanda några droppar äppelcidervinäger i en skål med kallt vatten och applicera blandningen i din hårbotten efter att du duschat. Det ska göra susen för att bli av med de efterhängsna hårprodukterna.

Kolla även in: Kendall Jenner avslöjar sina bästa skönhetsknep

3. Perfekt för oljig hy

Om du har en oljig hy kan det här vara toppen för dig, äppelcidervinäger balanserar nämligen ph-nivån i din hud. Gör en blandning med hälften vinäger och hälften vatten och använd som en toner innan du smörjer in ditt ansikte på morgonen. Det här ska inte bara vara bra för ph-värdet utan vinägern ska även göra dina porer mindre.

4. Mjäll away!

Äppelcidervinäger har naturliga svampdödande egenskaper vilket är en bra nyhet för dig med torr hårbotten. Gör en blandning med hälften vinäger och hälften vatten, sätt i en sprayflaska och applicera i ditt hår när du ska duscha. Då har du gjort ett eget schampo som kommer att rädda dig från mjälltäckta axlar.

5. Får bort dina rakfinnar

Om du får irriterad hud efter att ha rakat benen eller bikinilinjen – dutta med en bomullstuss med äppelcidervinäger på. Det ska hjälpa att desinficera området, lindra rodnaden och motverka uppkomsten av inåtväxta hårstrån.

Läs också: Alessandra Ambrosio avslöjar sina skönhetshemlisar

6. Tar bort lukten av fotsvett

Även här ska äppelcidervinägerns naturliga svampdödande egenskaper hjälpa. Om dina fötter luktar mindre härligt kan du maskera stanken genom att blanda drygt 2 dl vinäger med 9 dl vatten och ha fötterna i blandningen i en kvart. Då kommer inte dina tår att lukta illa längre!

7. Desinficerar dina sminkborstar

För att undvika att irritera din hud i onödan – var noga med att rengöra dina sminkredskap. Tvätta dem en gång i veckan med antingen schampo eller diskmedel (beroende på om dina borstar består av syntethår eller äkta hår). För att rengöra dem på djupet kan du även doppa dem i vatten med äppelcidervinäger.

8. Lindrar solbränd hud

Okej, det kanske inte är aktuellt med solbränd hud i Sverige just nu men värt att komma ihåg är att äppelcidervinäger kan lindra din solskada. Gör en blandning som består av en del vinäger och fyra delar vatten och smörj in dig där du behöver.

Andra skönhetstips:
5 enkla knep för vitare tänder
9 superenkla sminkhacks du aldrig hört om tidigare
Skönhetstipsen som förändrar din hud

Foto: All Over Press