Artikeln innehåller reklamlänkar
Akryl eller gelé? Här är allt du behöver veta om konstnaglar

Akryl eller gelé? Här är allt du behöver veta om konstnaglar

Vad är egentligen skillnaden mellan akryl- och gelénaglar, och var kommer gellack in i bilden? Vi har frågat nagelteknologen Nathalie Isla Eriksson om allt du behöver veta om konstnaglar.
Så får du starkare naglar – fem tips
0:49

Efter reklamen: Så får du starkare naglar – fem tips

(0:49)

Slå på ljud

Att ha välmanikyrerade naglar behöver inte innebära ett tråkigt ljusrosa lack. Du kan göra långa klor i klarrött, spegelblanka kromnaglar eller naglar som glittrar i regnbågens alla färger med hjälp av konstmaterial. Akryl och gelé är de vanligaste materialen när du bygger konstnaglar, men vad är egentligen skillnaden? Och vad passar bäst för dig?

Nagelteknologen Nathalie Isla Eriksson reder ut begreppen och guidar dig rätt i konstnageldjungeln.

Letar du efter ännu fler hacks och tips? Här hittar du våra bästa skönhetstips!

Akryl eller gelé – vad är skillnaden?

Alla konstmaterial består utav akrylater men materialen ser olika ut, arbetas och härdas på olika sätt.

Akrylen består av vätska och ett pulver som härdas med hjälp av syre, ju varmare det är desto snabbare härdar akrylen. Akryl är det starkaste materialet och passar i stort sett alla. Det går att skulptera en väldigt tunn nagel vilket ger ett mer naturligt utseende, och eftersom materialet är det starkaste är det ett bra alternativ för dig som vill ha långa naglar.

– Det går att vara väldigt kreativ på fri hand med akrylen och du kan korrigera en naturligt sned nagel, säger Nathalie.

En nackdel med akryl är att den släpper ifrån sig en stark doft som en del tycker är besvärande. Akrylen är även allergiframkallande, därför är det viktigt att göra rent verktygen mellan kunder och att inte arbeta i överflöd med material för att undvika kontakt med huden i så stor mån som möjligt.

För gelénaglar används en speciell UV-lampa för att härda materialet. Gelén byggs oftast på i flera lager och det tar ca 2 min för varje lager att härda. Det UV-ljus som används är UVA, det är inte skadligt och du får ingen solbränna som många kan tro.

– Fördelen med gelén är att den inte doftar som akrylen utan är i stort sett helt doftfri. Du kan få en otroligt naturlig nagel med gelén då den går att få väldigt tunn när du skulpterar, säger Nathalie.

Nackdelen med gelénaglar är att de inte är lika hållbara som akryl och du behöver vara mer försiktig. Även gelénaglar är allergiframkallande och det är viktigt att kontrollera att det är härdat ordentligt.

Vad är bäst för mig?

Vilket material passar bäst kan vara olika från person till person, och ofta beror resultatet på vem det är som sitter bakom penseln. Nathalie rekommenderar att gå till någon som flera andra går till eller ta hjälp av sociala medier för att välja den stil som passar dig bäst.

Hur länge håller naglarna?

Återbesök rekommenderas efter 3-5 veckor för både akryl och gelé.

Vad är egentligen gellack?

Gellack är en kombination av gelé och lack och kan ge en hållbarhet i upp till 2-3 veckor. Den hållbarheten kan dock inte garanteras eftersom alla använder sina händer olika i vardagen och naglarna utsätts för olika former av slitage.

Hur tar jag bort mina konstnaglar?

Det bästa alternativet är att gå till salong för att få bort dina konstgjorda akryl- eller gelénaglar korrekt, men det går att ta bort akrylnaglar hemma.

– Blötlägg en bomullstuss i aceton, bädda in nageln med den och vira folie runt nageln i ca 15-20 minuter, säger Nathalie.

Gelénaglar går inte att lösas upp som akrylen utan behöver oftast filas bort, och är inget som rekommenderas att göra hemma. Även gellack bör du ta bort på salong, men det går att få bort med samma metod som akrylen.

Hur tar jag bäst hand om naglarna?

– Det är jätteviktigt att olja och återfukta nageln. Många tror att bara för att du har konstgjorda naglar så behöver du inte tänka på den naturliga nageln undertill, men det är så viktigt, säger Nathalie.

Särskilt under vintern kan nagelbanden bli sköra, och råkar man komma åt med nagelfilen kan man lätt börja blöda.

– Den naturliga nageln innehåller olje- och vätskekanaler och vi måste mata på där för att den ska må bra.

Vill du göra gellack hemma?

Det finns många produkter på marknaden som ger ett hållbart resultat och som utlovar salongskänsla hemma. Här är fyra varianter!

Från vänster:
1. Gellack som härdas i vanlig rumstemperatur utan uv-lampa från Londontown (länk till Åhléns). Ger snygg glans och färg och håller i upp till två veckor.
2. Fixa franska manikyr och nagelförlängning med tippar hemma! Budgetkit från Depend (länk till Åhléns) där allt för hemmafixaren ingår.
3. Gellack från Sally Hansen (länk till butik) som håller i upp till två veckor. Ger snygg glans och proffsigt resultat efter bara två appliceringar.
4. Komplett manikyrkit från Le Mini Macaron (länk till butik) för med uv-lampa och produkter. Perfekt resultat à la salong fast på hemmaplan.

Foto: Mondadori, IBL, Thinkstock, Privat