Nya hudvårdstrenden: Fixa problemhyn med superbakterier

Goda bakterier är inte bara bra för magen och tarmfloran utan kan också ha fin effekt på din hy. Från att behandla akne till eksem – vi har samlat tipsen (och produkterna!) om probiotisk hudvård.

Läs mer: Det här är Baaam

Nyttiga bakterier är inte bara heta i mat- och hälsosammanhang utan även när det gäller hudvård. Att tillföra rätt bakterier sägs ge fina resultat på problemhy och vara bra vid känsliga hudtillstånd.

Enligt studien “The Human Microbiome Project” så består vi av 46% mänskliga celler och 54% mikrober (bakterier). Det betyder att bakterierna i och på vår kropp är viktigare för vår överlevnad än de mänskliga cellerna. Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som återställer balansen i bakteriefloran genom att agera försvar mot onda bakterier. Detta sker till exempel i din tarmflora när du äter surkål och annan mat som innehåller levande bakteriekultur.

När goda bakterier tillförs på huden händer samma sak. De bildar en osynlig sköld på hudytan som hindrar onda bakterier från att få fäste och orsaka obehag som akne och eksem. På sikt stärks hudens skyddsbarriär som blir mer motståndskraftig och bättre på att behålla fukt. Dessutom bidrar probiotikan till att sänka hudens pH-värde (som ska ligga mellan 3-5,5.), vilket i sin tur är avgörande för hudhälsan.

Hudvård med probiotika blir allt vanligare inom skönhetsindustrin. De nyttiga bakterierna hittas bland annat i fuktkräm, ansiktsolja, rengöring och serum. Forskning har visat att hudens välmående hänger ihop med tarmfloran, så se till att boosta din nya beauty-rutin med surkål och annan magvänlig mat. Den probiotiska hudvården passar alla men är särskilt bra för personer med problemhy, psoriasis och känslig hy.

Läs vidare för tips på probiotisk hudvård

Ansiktsolja för torr hy

Ansiktsolja för kvällsbruk med botaniska och probiotiska ingredienser som stärker skyddsbarriären och ger ny näring till torr och trött hud. “Cell repair night oil” från Aurelia Probiotic Skincare (reklamlänk från Apprl).

Återfuktande ansiktssprej

Probiotisk ansiktssprej som sägs återställa bakteriebalansen på hudytan. Har även återfuktande och utjämnande effekter som passar alla hudtyper. “AO+mist” från Mother Dirt, 438 kr.

Dagkräm mot ålderstecken

Dagkräm som motverkar pågående ålderstecken. Probiotika i kombination med mineralrikt källvatten från Vichy tillför fukt och stärker hudens skyddsbarriär. “Slow age” från Vichy.

Fuktkräm för rödflammig hy

Mycket mild och oljefri fuktkräm med probiotika som svalkar och lugnar rödflammig hud. Idealisk för dig med rosacea och brustna blodkärl. “Redness solution daily relief cream” från Clinique (reklamlänk från Apprl).

Rengöring som ger lyster

Lyxig rengöringslotion där probiotika blandas med botaniska essenser. Återfuktar på djupet och ger lindring och ny lyster till torr och glåmig hud. “Miracle Cleanser” från Aurelia (reklamlänk från Apprl).

Lugnande handkräm

Probiotisk handkräm som stärker hudens immunförsvar och lugnar och återfuktar irriterad och fuktfattig hud på djupet. “Moisture locking hand & nail therapy” från Tula, 180 kr.

Peeling med probiotika

Skonsam peeling med probiotika samt kaolin och kalciumkarbonat som förbättrar blodcirkulationen och avlägsnar döda hudceller. “Microderm exfoliator” från Esse.

Alla produkter i denna artikel är utvalda av Baaams redaktion, och vissa länkas till återförsäljarna genom tjänsten Apprl.
Foto: IBL