Artikeln innehåller reklamlänkar
Bäst i test Brun utan sol

Brun utan sol-produkterna som är bäst i test – från budget till lyx

Varför sola när man kan fuska sig till en bränna? I dag finns det flera bra brun utan sol-produkter som gör dig gyllene istället för orange, luktar gott och ger ett jämnt resultat. Baaam har testat och betygsatt brun utan sol för både ansikte och kropp.
Det här är SPF och så använder du det
1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)

Slå på ljud

Här guidar vi dig för hur du lyckas med din brun utan sol, vad du ska göra om det blir fläckar (och för att undvika dem). Samt listar de bästa Brun utan sol i bäst i test – för både kropp och ansikte!

Steg för steg: Så lyckas du med brun utan sol

Före applicering: För optimalt resultat bör du först skrubba huden i duschen på att BUS-produkten får bättre fäste. Har du ingen skrubbkräm hemma så kolla i skafferiet efter vanligt strösocker. Det ger en lagom peelande effekt och du slipper dessutom den oljiga ytan som många andra skrubbkrämer kan lämna då de är feta. Torka huden med masserande rörelser av handduken. Smörj in hälar, armbågar fingertoppar och delar av fötterna med vaselin. Detta för att göra det svårare för BUS-krämen att få fästa här. Där man är torr uppstår ofta fläckar och missfärgningar.

Efter applicering: Det är viktigt att du låter produkten absorberas av huden innan du tar på dig kläder eller exempelvis sätter dig i en soffa. Ofta applicerar man brun-utan-sol på kvällen, så dra på dig en pyjamas för att skydda sängkläderna mot fläckar. Fläckigt resultat blir effekten av att huden torkat (vilket den lätt gör på grund av DHA som är ett acetonliknande ämne som är uttorkande) och spruckit. Håll hudens elasticitet i skick genom att smörja med oljor och fuktrika lotions som håller smidigheten konstant.

Glöm inte! Smörj in dig överallt (utom in handflatorna och under fötterna, annars everywhere). Många undviker undersidan av armarna, armhålorna och så vidare. Men då blir kontrasten för stor sen. Tänk på att du redan är ”graderad” i nyanser av din egen färg. De områden där du redan har lite färg blir ju mörkare med BUS medan de ljusa bara blir marginellt mörkare.

Letar du efter ännu fler hacks och tips? Här hittar du våra bästa skönhetstips!

Ansikte

Kicks Daily Facial Drops Self Tan (länk till Kicks)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!


Omdöme: Brun-utan-sol-droppar som du blandar med din fuktkräm och ger en gyllene glow under natten. Du kan själv skräddarsy din nyans beroende på antalet droppar. Ger ett mycket fint, naturligt resultat, är inte det minsta fläckigt och superlätt att använda. Färgen lägger sig inte heller i porerna. Färgen håller i sig i 3 dagar och doftar gott av persika. Bra val för den som vill gradvis bygga upp en färg i ansiktet och inte betala alltför mycket pengar. Ansiktsdropparna finns att köpa här! (länk till Kicks)

Ida Warg Instant Self-Tanning Face Lotion (länk till Åhléns)

Ida Warg Brun utan sol ansikte

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!


Omdöme: En brun-utan-sol för ansiktet som ger en fin, lite lättare ljusbrun färg. Var orolig att den skulle bli för mörk men den passade bra på min hudton som är superljus från början. Resultatet blir jämnt och fint och produkten är hyfsat lätt att applicera. Färgar inte av sig och håller färgen i ca tre dagar. Produkten från Ida Warg finns att köpa här. (länk till Åhléns)
Pris: 179 kronor
Betyg:

Skir Brun-utan-sol ansikte (länk till butik)

Klicka på bilden för att komma till produkten!


Omdöme: Det är en stegvis uppbyggande kräm men som snabbt blir orange och fläckigt. Lätt att applicera då den då den är ganska fet i konsistensen. Färgen håller i ca 2 dagar och saknar den typiska BUS-doften. Produkten från Skir hittar du här. (länk till butik)
Pris: 89 kronor.

Betyg:

L’Oréal Paris Sublime Bronze Express ProFace Dry Mist for Face (länk till butik)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!


Omdöme: En spray för ansiktet som ger en mer orange färg. Eftersom att sprayen inte har någon färg är det lätt att göra missar = fläckigt. Färgar av sig lite på textilier och har en typisk BUS-doft. Positivt med din lilla flaskan. Den är bättre att applicera på ”små” områden som bröst och ansikte. Ger färg i ca fyra dagar. Produkten från Loréal hittar du här.
Pris: 129 kronor.
Betyg:

Kropp

St Tropez Self Tan Purity Bronzing Water Mousse (länk till butik)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!


Omdöme: En mousse som inte ska sköljas av och ger en gyllene färg över natten. Jag använde mig av en brun utan sol-vante för att applicera produkten, vilket jag rekommenderar att du använder till alla mousser. Appliceringen blir mycket lättare och resultatet jämnare än om du bara använder händerna. Du ska inte ta på dig kläder eller lägga dig i sängen förrän produkten har torkat på huden, vilket tar ganska lång tid. Så du har en del tid där du går runt naken och sysslolös i lägenheten. Men när den väl har torkat färgar den inte av sig på textiler. Färgen håller länge, 5-6 dagar, och bleks på att naturligt sätt. Ganska så påtaglig, klassisk BUS-doft. Produkten hittar du här! (länk till Åhléns)
Pris: 399 kronor.
Betyg:

Kicks Nightly Body Gel Self Tan (länk till Kicks)


Omdöme: En gel som verkar över natten och ger en fin och gyllene färg. Vi testade nyansen light/medium men det finns även en mörkare variant. Jag använde en borste till appliceringen men det blev tyvärr lite fläckigt på några ställen. Gelen är transparent och därför är det inte helt lätt att avgöra var man har smort in sig. En stor fördel är dock att den torkar supersnabbt på huden och inte färgade av sig ett endaste (även med vita sängkläder). Färgen håller i sig i cirka 4-5 och doftar gott av persika. Pluspoäng för bra pris. Produkten finns att köpa här! (länk till Kicks)
Pris: 199 kronor.
Betyg:

Lancôme Flash Bronzer Gel Legs (länk till Åhléns)

Lancome Flash Bronzer Gel Legs

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!


Omdöme: En gel som är något orange i tonen men inte så farligt. Ger bra resultat, inga fläckar om du är noggrann. Positivt att krämen är färgad vilket gör att du lättare ser vart du applicerar/missar. Eftersom det är en gelé är ett tips att vara insmord med bodylotion under. Känns väldigt bra att ha även i ansiktet då det inte är en fet kräm. Färgar inte av sig på kläder och håller färgen i ca fyra dagar. Ingen typisk BUS-doft, vilket är väldigt positivt. Den finns att köpa här! (länk till Åhléns)
Pris: 365 kronor.
Betyg:

ACO Selftanning lotion (länk till Meds)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Omdöme:

En lotion som ger en bra nyans som känns trovärdig och trivsam. Fint och jämnt resultat. Väldigt bra konsistens på krämen, den sprider sig bra på hela kroppen har mycket fukt i sig vilket gör att den påminner om vanlig bodylotion. Tyvärr färgar den av sig på textilier. Färgen håller i ca 3-4 dagar och produkten har en typisk BUS-doft. Ett plus är dock att det är en hyfsat billig produkt. Jag är väldigt nöjd med tanke på vad den kostar. Hade den varit dyrare hade jag haft mer krav på doften och att den färgar av sig. Produkten finns att köpa här! (länk till Meds)
Betyg:

Kicks Instant Body Mousse Self Tan (länk till Kicks)

Brun utan sol kropp Kicks

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!


Omdöme: En mousse som ger en gyllene, snygg färg. Ganska jämnt resultat. Appliceras med fördel tillsammans med en BUS-vante för att få det jämnt. Moussen har en ljus ton så att du kan se var du har smörjt. Färgar inte av sig på textilier och håller färgen i ca fem dagar. Lite skum men svag doft, så man står ut. Produkten finns att köpa här! (länk till Kicks)
Betyg:

Fläckig eller ojämn brun utan sol? 6 tips som räddar dig!

1. Använd citron

Citronsyra är effektivt för att lösa upp brun utan sol-fläckar, men att använda det över hela kroppen kan framkalla hudirritationer. Applicera i stället försiktigt på mindre känsliga områden som exempelvis vrister eller händer, där det ofta bildas fläckar. Du kan också blanda lite citronsaft med en matsked socker eller bikarbonat för att exfoliera de värst drabbade områdena.

2. Bada med olja

Jämna ut BUS-linjer med ett varmt bad där olja är hemligheten. Addera en generös klick badolja och luta dig tillbaka i minst 15 minuter för att mjuka upp de skarpa linjerna. Torka sedan varsamt med en handduk för ett jämnare resultat. Har du inte badolja fungerar olivolja minst lika bra!

3. Raka benen

Det är vanligt att få små mörka prickar på benen om du rakat dem innan du smort in dig. Förmodligen är det mer synligt för dig än för andra, men en andra rakning kan få bort en del av färgen som lagt sig i hårsäckarna. Dock försvinner det översta lagret av produkten vid rakning, så tänk på det innan rakningen.

4. Komplettera med en primer

Har du riktigt ont om tid är en fuktgivande primer den bästa lösningen. Primern jämnar direkt ut din hudton, utan att bli lika tung som en kroppsfoundation. Du tvättar sedan av den när du är hemma igen. Kom ihåg att applicera med en handske för att undvika fläckar på händerna!

5. Ta bort brännan med en remover

En BUS-bränna är oftast bäst de första dagarna och kan därefter bli rätt fläckig. Visserligen försvinner fläckarna så småningom, men när brännan gjort sitt vill man gärna få bort färgen direkt. Med en remover avlägsnar du gammal brun utan sol och förbereder också huden inför nästa behandling. Produkten bryter även ner döda hudceller och är därför som mest effektiv minst tre dagar efter din BUS-behandling.

6. Prova en bronze lotion

Har du svårt att få till den rätta färgen? Skippa BUS:et helt nästa gång och testa i stället en bronze lotion som gradvis bygger upp färg, samtidigt som den återfuktar din hud. Den här typen av ”gradual tan”-produkter innehåller mycket mindre av det kemiska ämnet DHA (som skapar färg på huden) och luktar inte heller lika starkt som BUS:et.

Läs mer: Den här appen visar hur länge du kan sola utan att bränna dig