Cajsa Wessberg är modell och illustratör

Cajsa Wessberg: ”Du behöver inte vara felfri för att vara feminist”

Modellen och illustratören Cajsa Wessberg har alltid älskat att bygga kojor, är feminist och rakar benen fast det är tråkigt. Baaam pratade med henne om hudvård, patriarkatet och konsten.

Cajsa Wessberg är modell och illustratör och har blivit uppmärksammad för båda delarna. Hon har arbetat framför kameran med flertalet stora mode- och skönhetsvarumärken och blivit omnämnd av Vogue som en favorit bland it-girls. Hennes examensarbete Köttdjur från Beckmans Designhögskola har prisbelönats flera gånger om. Och som om det inte vore nog fyller hon vårt – och 140 tusen andra personers – Instagramflöde med ögongodis varje dag. Nu är hon aktuell som ansiktet utåt för Zalandos nya skönhetssatsning.


Beskriv dig själv med tre ord!

– Snäll, omtänksam och glad.

Är du feminist?

– Men SÅKLART! Vem är inte? Feminism för mig är allas lika värde och att alla ska ha samma möjligheter. Hur kan man inte hålla med om det?

Vissa anser att det blir en konflikt mellan att vara feminist och att intressera sig för skönhet och smink – typ ”för vem gör du dig vacker?”. Hur tänker du kring det?

– Först och främst, även om man är feminist så lever vi i ett patriarkat. Allt vi gör kommer tyvärr vara påverkat av det. Vissa saker som jag gör, gör jag helt och hållet för att pleasa andra och bli omtyckt. Till exempel rakar jag benen fast jag egentligen tycker att det är tråkigt och jag gillar inte att bli stickig igen efter två timmar. Men jag vågar inte låta bli och ha långt svart hår på benen. Sen får jag inte riktigt ha det i modelljobb heller, men jag skulle inte våga oavsett. Så självklart finns det miljoner skönhetsrelaterade saker som kvinnor gör för patriarkatets skull, men jag tycker inte att vi ska vara hårda mot oss själva. Man behöver inte vara felfri för att vara feminist, vi gör vårt bästa, pratar och diskuterar och försöker ändra där det går. Jag tror bara att det är viktigt att vara medveten om vad vi gör för vår egen skull och vad vi gör för andras. Och att sakerna i kategori två inte får bli så viktiga och dödliga måsten typ, säger Cajsa och fortsätter:

– Här kommer några saker som jag gör för min egen skull i alla fall: Allt hudrelaterat! Smörja in min kropp, fila fötterna, böja fransar och borsta bryn, sminka mig om jag känner för det och ta hand om mina naglar.

Du är modell och illustratör, vilket av yrkena tycker du bäst om?

– Jag älskar kombinationen! Som illustratör har jag mycket eget ansvar och får vara kreativ, men det kan också vara stressigt och ensamt. Som modell kan jag släppa ansvaret och bli ompysslad, träffa många människor och så tycker jag att det är jättekul att få fram ett flow tillsammans med fotografen. Dessutom är det jädrigt gött att tjäna pengar från mina modelljobb, för illustratörsarvoden är inte särskilt feta. Men om jag var tvungen att välja skulle jag definitivt välja illustratör, det är ju det jag utbildat mig till och identifierar mig som.

Hur skulle du beskriva din konst?

– Ganska barnboks-aktig. Enkla mjuka former med mycket detaljer. Gullig men ofta med en mörkare twist.

Har du alltid varit kreativ?

– Ja absolut! Min mamma är konstnär så det har alltid funnits ett bord i mitt rum med papper och färger. Och jag har alltid älskat kreativa lekar som att bygga kojor och bygga dockhus.

Vad är viktigast i ditt liv just nu?

– Just nu ligger mitt fokus på att flytta från min pyttelilla etta på Gärdet till något större.

Fyll i meningarna: Tre saker som…

… gör mig upprörd just nu: Klimatpolitiken, raka benen och kött.
… gör mig glad just nu: Landet, bada och cykla.
… ger mig energi just nu: Solen, vänner och smoothiebowls.

Vad har du på gång framöver?

– I sommar tänkte jag hänga på lantstället i Hedemora och bygga på mitt och min systers lilla hus där. Vi var tvungna att riva ut allt golv förra sommaren så nu ska vi lägga nytt golv och fixa till väggarna och så. Vi kan ingenting av det här, så ska bli kul att lära sig!

Läs mer:
Nu börjar Zalando sälja smink och hårvård i Sverige
Josefin Dahlberg har varit nykter i åtta år: ”Alkohol var min bedövning”
The Rain-aktuella Evin Ahmad: “Jag kommer alltid vara feminist”

Foto: Zalando, TT