ANNONSSAMARBETE MED VENUS

Celluliter, bristningar och ärr – därför är kvinnor missnöjda med sin hud

En ny undersökning visar att en tredjedel av svenska kvinnor är missnöjda med sin hud. Trots att nästan alla har födelsemärken, celluliter och bristningar så får de oss att känna oss onormala. Varför?

Huden är vårt största organ och besitter faktiskt helt fantastiska egenskaper. Den stänger ute bakterier och virus och skyddar oss mot sol och kyla. Den lagrar vätska och förhindrar att vi torkas ut. Genom hudens nervtrådar får vi också information om till exempel kyla och värme, smärta och välbehag. Men huden kan också vara känslig, reagera på sätt som vi inte vill och kräva mer omsorg än vad vi känner att vi har tid med.

Bristningar och celluliter är något som nästan alla har – ändå har vi svårt att acceptera dem.

Topp fem anledningar till missnöje

En undersökning gjord på uppdrag av Venus visar att en tredjedel av alla svenska kvinnor mellan 18 och 49 är missnöjda med sin hud. Varför? De vanligaste skälen är födelsemärken, torrhet, ärr, celluliter och bristningar. En anledning till missnöjet kan vara att det ofta bara är en typ av hud som syns i media och reklam. Trots att nästan alla har exempelvis födelsemärken och celluliter ser vi dem sällan på bild. Utifrån undersökningens resultat tog Venus tidigare i år initiativ till bildbanken Canvas of Life. Den ska göra det enklare att låta alla hudtyper synas. Hudterapeuten Dominika Newelska menar att vi har en skev bild av vad normal hud faktiskt är.

– Normal hud som dermatologiskt begrepp betyder hud som har ett balanserat PH-värde. Men normal hud är inte likvärdig med den vi ofta ser i skönhetsmagasin och reklamfilmer där prickar, ojämnheter och andra attribut ofta retuscheras bort, säger hon.

Älska din hud för att den är din

Undersökningen visar också att vi inte på långa vägar är lika noga med att ta hand om huden på kroppen på samma sätt som vi tar hand om huden i ansiktet. Varannan kvinna uppgav att hon har en hudvårdsrutin för ansiktet, men majoriteter av dem hade inte en rutin för kroppen.

– All hud är normal och vacker, men olika hudtyper kräver olika typer av omsorg för att bli balanserad, säger Dominika Newelska.

En rakhyvel från Venus har utbytbara blad och vårdande oljor som tar hand om din hud.

Så älska din hud för att den är din och försök se på ärr och bristningar som något som berättar din unika livshistoria. Unna din hud omsorg i form av en hudvårdsrutin som är anpassad efter dina unika förutsättningar och behov. Om du rakar dig, välj rakblad med vårdande ingredienser och var noga med att återfukta efteråt. Rakbladen från Venus har aloe vera, vitamin E och botaniska oljor som hjälper till att vårda huden under rakningen.

8 peppiga konton att följa på Instagram
0:56

Efter reklamen: 8 peppiga konton att följa på Instagram

(0:56)