BAAAMs beautyexpert Frida: "Så håller du dig snygg i kylan"

Fnasiga läppar, torr hy och rinnande mascara i snöstormen… Det är inte lätt att hålla sig chic i tio minusgrader – men det går! Vi frågade Baaams nya beautybloggare Frida Skoglund om hur man fixar makeup och hår i vårt kalla vinterklimat.

Vad ska man tänka på när det gäller smink då det är minus 15 grader och snöstorm ute? 

– Om det är snöstorm och du verkligen känner att du behöver sminka dig, satsa på vattenfasta produkter så att sminket sitter på plats. När det är kallt ute får många av oss rosiga kinder, så istället för att välja ett rouge i en rosa nyans kan du prova en färg som går mot det bruna hållet.

Läpparna blir ofta nariga av både kylan men den även av den torra luften inomhus på vintern. Betyder det att man får hoppa över läppstift med starka pigment och enbart satsa på vårdande lipbalms, eller finns det knep att hålla läpparna i trim trots kylan? 

– Det går absolut att hålla läpparna i trim trots kylan, men det kräver lite arbete. Skrubba läpparna med en läppskrubb ungefär en gång i veckan, efter en dusch eftersom läpparna är mjuka då. Skrubba försiktigt och avsluta med vårdande läppbalsam. Bär med dig ett läppbalsam i väskan varje dag och applicera efter varje måltid. Om du inte har något läppbalsam i väskan, måla på ett läppstift/läppglans! Det är bättre att ha något på läpparna än ingenting alls när det är kallt ute.

Hyn blir fnasig, man är torr och smörjer in sig på morgonen – finns det inte risk att huden sedan ”fryser” i ansiktet efteråt? Ska man använda fetare krämner med mindre fukt, eller? 

– Om du ska ut i kylan är det allra bästa att smörja in dig minst 30 minuter innan du ska gå ut. På så vis hinner din dagkräm gå in i huden ordentligt. Något annat du kan göra är att använda ett serum som du applicerar innan din dagkräm. Ett serum går längre ner i hudlagren och bildar ett slags skyddande sköld. Försök att vara i kontakt med så lite vatten som möjligt när du tvättar ansiktet, vatten är uttorkande. Prova istället en rengöringsmjölk eller ett ansiktsvatten, de är betydligt snällare mot huden.

Vad ska man göra med håret när det är iskalla vindar ute och man tvingas ha mössa?

– Se till att håret är ordentligt torrt innan du går ut. Om hårets längd tillåter, sätt upp det i en knut eller liknande och om du har kortare hår som jag kan du ta hjälp av hårnålar.  Försök att använda så få stylingprodukter som möjligt. När du har mössa kan håret tyngas ned, så ha med dig dina stylingprodukter i väskan och applicera dem när du kommit in i värmen istället.

Finns det några mirakelprodukter som är särskilt anpassade för att klara vinterkyla?

– Ett bra tips är att ha en ansiktsspray i väskan, en sådan innehåller rikligt med fukt och är superbra att spraya över ansiktet när du känner dig torr. Fungerar även bra att spraya över makeupen för extra fixering. Ansiktssprayen är även bra att ha om du flyger eftersom luften är torr i ett flygplan. Det är en riktig mirakelprodukt alla dagar på året!

Vilken nagellacksfärg tycker du är snyggast på vintern då man är så blek om händerna?

– Mörka lackfärger är populärt under vinterhalvåret men personligen gillar jag att nära något riktigt vårigt, pastellgrönt till exempel. Det blir en härlig kontrast mot vinterlandskapet. En färg som aldrig slår fel är rött – oerhört vackert på alla händer, mörka som ljusa!

Av Charlotta Flinkenberg Foto Antoni Ruiz Aragó