Kurviga trenden

Den kurviga trenden är här (äntligen!)

Kurvigt är coolt, det visar kändisar som Kim Kardashian och Nicki Minaj dagligen. Men rundare former börja dyka upp även i modevärlden, i reklamer och på tidningsomslag.

Modellerna Ashley Graham, Tara Lynn och Barbie Ferreira är levande (och heta!) bevis på att framgångsrika modellkarriärer inte är reserverade för size zero. Det är långt ifrån standard, men kroppar som hamnar utanför den trådsmala modell-mallen börjar äntligen ta plats.

Kolla in: ”Sluta kalla oss plus size!”

Den svenska stjärnmodellen Sabina Karlsson har jobbat som plus size-modell i sex års tid och blivit ett ansikte utåt för förändringen av smalhetsidealet. Baaam har tagit ett snack med henne.

Modellen Sabina Karlsson

Hur ser det ut i modellvärlden egentligen?

– Modeskapare och modemagasin får pluspoäng när de använder sig av kurvigare modeller, men det är ofta en engångsföreteelse. Ändå tror jag inte att det är en övergående trend eftersom det är en helt annan blandning av kroppstyper här nu, exempelvis på castings.

– Det är någonting historiskt som håller på att hända. Nästa steg är att sudda bort uttrycket plus size och bara få vara en modell. Jag tror att det dröjer några år innan dess.

Modellen Barbie Ferreira

Vad kan man göra för att fler kroppstyper ska bli accepterade?

– Inom modellvärlden är det bara att bestämma sig för att även använda modeller som är kurvigare. Storlekarna finns ju.

– Om utbudet i TV och i magasin blir större, ökar också acceptansen för andra kroppar än den smala. Det handlar om att vidga människors vyer gällande vad en vacker kropp är. Och spegla hur samhället faktiskt ser ut, med kvinnor i alla olika färger och former.

Kroppsaktivisten och Instagram-snyggingen Cassandra Klatzow

Hur är din relation till din kropp idag?

– I dag vill jag absolut inte väga vad jag gjorde när jag jobbade som smalare modell, i relation till min längd. Jag tycker om min kropp som den är nu och skulle inte vilja byta ut den. Och då har jag celluliter och inga fasta armar.

– Det är så konstigt att många säger att man är fin när man har gått ner i vikt, och att det ska vara skämmigt att vara en storlek 42 eller 44.

Modellen Ashley Graham

Har du något tips för att börja gilla sin egen kropp mer?

– Börja följa folk på Instagram som är snarlika dig i kroppen, istället för att sitta och jämföra sig med någon som inte ser ut som du själv.

Baaams tips på inspirerande kurvor att följa på Instagram:
@thesabinakarlsson

@theashleygraham

@barbienox

@cassklatzkow

@audreylittie

@dounia.t

@palomija

@wilnise

@taralynn

#wilhelminacurve

#droptheplus

Läs också:
100 års skönhetsideal på mindre än två minuter
Beyoncé lyfter upp funktionsnedsatt modell i sin nya kampanj
& Other Stories kärlekskampanj med två tjejer

Av: Filippa Rosenberg

Foto: Felix Wong, Instagram