Fem knep för att undvika rakfinnar vid bikinilinjen

Sommaren bjuder in till beachhäng, bara ben och svala plagg. Men det finns små marodörer som kan förstöra dina nyrakade armhålor och bikinilinje – nämligen rakfinnar. Här är knepen för hur du undviker dem!

Sommaren är tiden då vi visar mer hud och då många rakar sig lite extra. Dock kan det ibland finnas ett irritationsmoment med rakningen, nämligen när irriterande små röda prickar uppstår i armhålorna och vid bikinilinjen.

Läs också: Fyra enkla knep för att bli av med linjerna efter badkläderna

Varför uppstår rakfinnar?

Om huden inte blir ordentligt återfuktad under och efter rakning kan små rakfinnar uppstå i hårsäckarna vid det rakade området. Finnarna är egentligen små inflammationer, som också kan göra att hårstråna börjar växa inåt och skapa en rodnad.

1. Duscha varmt

Den varma vattenångan mjukar upp huden och öppnar upp hårsäckarna. Även om det tar emot på sommaren – duscha varmt innan du sätter igång med rakningen.

2. Skrubba!

Genom att skrubba området innan du rakar dig tar du bort döda hudceller och ger inåtväxande hårstrån en chans att resa sig. Det förebygger också huden från att bli irriterad. Se bara till att skrubba huden varsamt.

3. Använd rakgel

Du har hört det förut, men rakgel är A och O för en lyckad rakning. Rakar du enbart med vatten torkar huden ut, likaså gäller med tvål. Och det är, som tidigare nämnt, just en torr hud som främjar att de små rakfinnarna uppstår. Applicera rakgelen och låt sitta en stund innan du sätter igång.

4. Släng den gamla hyveln

Det lockar att använda en engångsrakhyvel flera gånger, men en slö rakhyvel gör att du behöver raka hårdare, och utsätter därmed huden för mer irritation än om du kan vara lätt på handen. Raka i hårets riktning och du undviker inåtväxande hårstrån och inflammerad hud.

5. Smörj in huden

Se till att hålla huden återfuktad genom att smörja in dig med en kroppslotion eller olja. Använd gärna en med aloe vera, det lugnar huden och hindrar den från irritation. Se också till att använda en deodorant utan alkohol, eftersom alkohol torkar ut huden. Låt sitta en stund och lufta gärna innan du tar på dig kläderna, så att du inte stänger in huden direkt efter rakningen.

Läs även:
Guide: Så solar du rätt efter din hudtyp
Badmode 2016: 27 snygga bikinis och badkläder
Har du bränt dig i solen? Så lindrar du problemen

Foto: IBL