Forskare har hittat en koppling mellan akne och depression

Får din akne dig att må dåligt? Du är inte ensam. Forskare har i en stor studie fastställt en koppling mellan akne och depression.

Läs mer: Rädda huden! Baaam har testat och betygsatt 11 fuktmasker

Envisa blemmor och finnar kan lätt leda dig in i en cirkel av osäkerhet och självkritik. Du som har haft problem med akne vet att det kan påverka ens psykiska välmående – och nu finns det stöd i forskningen för detta samband, skriver New York Times. Brittiska forskare har fastställt att personer med akne löper större risk att drabbas av depression.


Studien, som publicerats i British Journal of Dermatology har följt 134 427 män och kvinnor med akne och 1 731 608 män och kvinnor utan akne under 15 år. Under de 15 åren fann forskarna att personer med akne löpte hela 63 procent högre risk att drabbas av depression inom det första året efter en diagnos jämfört med de utan akne. Den ökade risken för depression varade dock bara de första fem åren efter en diagnos. Förhoppningsvis utvecklade deltagarna bättre hy efter de första fem åren eller så vande de sig vid aknen.

Missa inte! Ska jag swisha för maten? Ebba von Sydow om vett och etikett 2.0

Forskarna menar att kopplingen mellan akne och depression är tydlig, men den bakomliggande orsaken till den är ännu oklar. Studien visar om inte annat att hudproblem kan vara mer än ”bara lite finnar” utan kan påverka den mentala hälsan på ett signifikant sätt.

Foto: IBL