Artikeln innehåller reklamlänkar
Preppa fötterna inför sandalsäsongen – fem steg till en hemmapedikyr

Preppa fötterna inför sandalsäsongen – fem steg till en hemmapedikyr

Gör tassarna redo för sandaler och tofflor genom att fila, skrubba och återfukta. Baaam har samlat de bästa tipsen!

Läs mer: 30 sandaler som är så snygga att du kommer stirra på fötterna hela sommaren

Vår, sol och värme betyder högsäsong för sandalerna. Vi är alltid lika tacksamma för att kunna lägga undan strumpor och strumpbyxor men de stackars fötterna blir ofta styvmoderligt behandlade under vinterhalvåret. Gör dina fossingar redo för våren och sommaren genom att fila, skrubba, klippa och återfukta.

Fila

Förhårdnader på fötterna får du enklast bort med en hederlig fotfil eller pimpsten. Fila samtidigt som du står i duschen eller tappa upp ett litet fotbad och låt huden mjukas upp i det varma vattnet innan du sätter igång. Ytterligare ett alternativ är att använda sig av en elektronisk fotfil.

1. Dubbelsidig fotfil från Apoteket. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)
2. Elektronisk och uppladdningsbar fotfil från Scholl. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)
3. Pimpsten från Palmetten (länk till Tiddly) som tar bort förhårdnader på fötterna. Läs mer och köp här. (länk till Tiddly)

Exfoliera

Efter att ha filat bort de mest envisa hårdheterna är det dags att skrubba bort döda hudceller som lagt sig på lager under vintern. Använd en peeling och massera över hela fötterna – och glöm inte ankeln. Du kan införskaffa i en peeling gjord särskild för fötterna men det går absolut lika bra att använda en peelingprodukt du använder till resten av kroppen. Du kan även göra din egen budgetvariant med strösocker, havssalt eller kaffesump. Släng även ett öga på den koreanska peelingprodukt som boomade för något år sedan – babyfoot. Det är plastsockor fyllda med exfolierande syror som gör att du efter ett par timmar kan dra av död hud i stora flagor. Mysigt värre!

1. Fotskrubb med pepparmyntsolja från The Body Shop. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)
2. Kroppsskrubb med vitmin B3, B5, E och F från Mon Sun. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)
3. Sock-peeling från Holika Holika (länk till Tiddly) som avlägsnar döda hudceller. Läs mer och köp här. (länk till Tiddly)

Klipp

När fötterna är färdigbadade och skrubbade ska tånaglarna så lite uppmärksamhet. Torka fötterna noga med en handduk och klipp försiktigt naglarna med en nagelsax. Tänk på att inte klippa naglarna alltför korta då det kan orsaka smärta. Att inte klippa för kort och klippa tånageln rakt över förebygger nageltrång.

Nagelsax från Tweezerman. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)

Återfukta

Dags att bomba med fukt! Smörj in fötterna med en återfuktande fotkräm eller balm. För extra fukt: smörj in fötterna med ordentligt med kräm, sätt på ett par bomullsstrumpor och låt det verka över natten. Du kommer att vakna upp med babylena fötter!

1. Vårdande fotkräm med sheasmör och kokosnötsolja från L:a Bruket. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)
2. Återfuktande fotmask från Kokostar. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)
3. Strumpor i bomull från Åhléns. (länk till butik) Läs mer och köp här. (länk till butik)

Behandla missfärgade naglar

Om dina naglar blivit gula och missfärgade under vintern finns det husmorstips som kan hjälpa. Ett alternativ är att doppa naglarna i citronjuice i 10-15 minuter och sedan skrubba försiktigt med en tandborste. Du kan även blanda citronjuice, bakpulver och lite olivolja och skrubba in blandningen på naglarna med en tandborste. Låt verka i fem minuter innan du sköljer bort. Tänk på att återfukta naglarna och huden igen efter behandlingen då citron har en uttorkande effekt.

Foto: IBL