Fyra vanliga skönhetsmyter (BAAAM reder ut och förklarar!)

Stämmer det verkligen att en bra hårinpackning räddar kluvna hårtoppar eller att rakning leder till grövre hårväxt? CHIC reder ut fyra vanliga skönhetsmyter.

1. ”Om du rakar dig mycket kommer håret växa ut både mörkare och tjockare”
FALSKT: Nej, det ligger ingen som helst sanning i myten om att håret blir mörkare om du rakar dig. Däremot växer allt hår ut samtidigt vilket kan göra att du upplever det som tjockare – annars växer olika strån olika fort.

2. ”Hårsnoddar sliter på håret”
SANT: Om du har snoddar med en metallklämma skadar de stråna, eftersom klämman gnider mot håret och kan göra att det går av. En vanlig tofs, om den sitter för tight, kan också skada håret eftersom håret dras åt.

tandkräm på finnar

Låt tandkrämen vara på tandborsten – inte på finnarna.

3. ”Tandkräm är bra mot finnar”
FALSKT: Det är sant att tandkräm torkar ut finnen, vilket kan låta bra, men tandkrämen irriterar huden och kan leda till värre hudproblem. Uttorkad hud producerar mer talg för att kompensera vilket faktiskt kan göra att du får ännu fler finnar. Så nej, vårda huden men försök inte torka ut den – och tandkräm är inte bra mot finnar.

4. ”Inpackning hjälper mot kluvna hårtoppar”
FALSKT: Till att börja med – om hårtopparna väl är kluvna går det inte att klistra ihop dem igen, den logiken är ganska enkel. Det enda som egentligen hjälper mot kluvna hårtoppar är att klippa sig. Däremot kan håret kännas mjukare och friskare med hjälp av en bra hårinpackning, men det betyder inte att håret repareras.

Läs även:
Så lyckas du med brun utan sol (+ produkterna som får bäst i test!)
Sex hemligheter som din frisör aldrig kommer avslöja för dig
Alicia Vikander om svenska beautyfavoriten: ”Kostar typ 20 kronor”

Foto: All Over Press