skönhetsprodukter och rosa låda

Glamlin vill ge dig skräddarsydd skönhet – Baaam har testat tjänsten

Skönhetsexperter och AI-teknik som hjälper dig hitta rätt i beautydjungeln. Baaam har testat den nya skönhetstjänsten Glamlin.

Den i Sverige nylanserade skänhetstjänsten Glamlin vill med hjälp av AI-teknik och skönhetsexperter hjälpa dig att hitta produkterna som passar just dig bäst.

Läs mer: Redaktionens val: Skönhetsprodukterna vi inte klarar oss utan i juli

Först får jag på sajten svara på ett antal frågor om min hudtyp, hårtyp, skönhetsrutiner och vilka typer av produkter som jag är intresserad av. Är det här den delen som använder sig av AI-teknik? Jag är osäker, men det är ett ganska så basic frågeformulär. Inget revolutionerande eller imponerande. Här väljer man även budget, du kan välja att betala 1000, 2000 eller 3000 kronor för produkterna.


Sedan följer den riktigt roliga delen. En av Glamlins skönhetsexperter tar kontakt med mig på messenger och ställer tusen detaljerade frågor om min skönhetsrutin. Jag svarar lika detaljerat. Här kan du komma med mer specifika önskemål och frågor. Du som redan har ett skönhetsintresse får också möjlighet att nörda loss. Själv har jag en lång konversation med Heidi samtidigt som jag försöker navigera tågkaos på Stockholms centralstation.

Ett par dagar senare går jag och hämtar ut ett paket med mina utvalda produkter. Det är en ljusrosa låda med ett tjockt svart band runt, det känns lyxigt.

Läs mer: 9 av 10 skönhetsprodukter är dyrare på taxfreen

Jag får fem olika produkter för hud- och hårvård. Ett schampo, ett balsam, en ansiktsmask, en rengöringsolja och ett serum. Med produkterna följer information om vad de ska göra och varför skönhetsexperten Heidi valt just dessa produkter. Det känns noga kurerat och det märks att hon har lyssnat på och tagit hänsyn till vad jag berättat tidigare. Spännande nog känner jag knappt till något av märkena, många har ett fokus på ekologiska eller naturliga produkter (ett område jag är mindre bevandrad i).

Läs mer: Supersyrorna som räddar din hud – experten berättar ALLT om AHA och BHA

I det här steget väljer du vilka produkter du faktiskt vill behålla och köpa, de andra skickar du tillbaka utan extra kostnad. Efter ett par veckors tester av de produkter jag fick skickade till mig är betygen, som med många andra skönhetsprodukter, lite blandade.

Jag är kär i rengöringsoljan. Den känns lyxig och tar bort mitt smink utan problem, jag älskar dessutom den lilla guiden till ansiktsmassage som följer med. Hårprodukterna fungerar bra för mitt hår (lockigt och torrt) och känns vårdande. Serumet är en hyaluronsyra, en populär ingrediens i hudvård just nu. Den gör jobbet men får mig inte att vilja göra volter av lycka. Den enda riktiga missen för mig här är ansiktsmasken. Den känns uttorkande och levererar inte mycket till lyster.

När jag ska köpa skönhetsprodukter så är halva nöjet att göra research och läsa recensioner. Glamlin tar för mig bort en del av det nöjet. Därmed inte sagt att produkterna inte har fungerat bra, det har dem. Tillhör du däremot kategorin som vill att ett proffs väljer ut anpassade produkter åt dig? Då passar tjänsten perfekt.

Foto: Glamlin, privat