Fixa spakänslan på budget – 3 ansiktsmasker du kan göra hemma

Fixa spakänslan på budget – 3 ansiktsmasker du kan göra hemma

Avokado, honung, yoghurt och gurkmeja – du behöver inte gå längre än till köket för att sno ihop en egen ansiktsmask.

Läs mer: Sju enkla knep för att kamma hem ett vårfräscht hår

Ibland vill man unna sig den lyxiga känslan som en ansiktsmask ger utan att punga ut alltför mycket pengar. Eller röra sig utanför lägenhet för den delen. Tur då att det går utmärk att pyssla ihop din egen. Ta en titt i skafferiet och kylskåpet så har du säkert ingredienserna som behövs till någon av dessa hemmagjorda ansiktsmasker.

Vi har skannat Pinterest och samlat tre enkla ansiktsmasker du kan göra hemma. Hur effektiva de faktiskt är låter vi vara osagt, men det är onekligen kul att experimentera hemma och tillföra lite lyx i vardagen. Om du vet om att du har känslig hy, testa masken på en liten yta och se om huden reagerar innan du lägger den i hela ansiktet.

Återfuktande avokadomask

Perfekt för att lugna och återfukta stressad och irriterad hud. Avokado och honung ska återfukta huden och yoghurt har en lugnande effekt.

Du behöver:

1/2 mogen avokado

1 tsk naturell yoghurt

1 tsk honung

Gör så här:

Mosa avokadon och blanda i yoghurt och honung till en smet. Använd gärna grekisk eller turkisk yoghurt som inte är lika rinnig som vanlig. Applicera på ansiktet och låt sitta i 10-15 minuter. Tvätta av med ljummet vatten.

Lystergivande ansiktsmask

Fixa glow i hyn och ljusa upp gamla akneärr med äggvita, apelsinjuice och gurkmeja.

Du behöver:

1 tsk apelsinjuise

1 äggvita

1 tsk gurkmeja

Gör så här:

Blanda äggvitan och apelsinjuicen i en skål och vispa till det börjar skumma. Tillsätt gurkmeja och blanda noga. Använd rena händer för att massera in masken i ansiktet. Låt den sitta på i cirka 15 minuter innan du tvättar bort den med ljummet vatten och eventuellt en handduk. Glöm inte att återfukta huden med en ansiktskräm eller olja.

Exfolierande aspirinmask mot akne

Aspirin innehåller acetylsalicylsyra som i kontakt med vatten omvandlas till BHA-syra – något som används flitigt i hudvård som ska bekämpa akne. BHA-syra är antiinflammatorisk, löser upp talg i porerna och peelar bort döda hudceller. Därför är den perfekt för dig med oljig hy och akne. Honung tillför fukt till den annars ganska uttorkande masken. Yoghurten gör masken mer lättarbetad och gör att aspirinpulvret inte faller av ansiktet som ett vitt damm när det torkat.

Obs! Tänk på att undvika den här masken om du är allergisk mot aspirin.

Du behöver:

3 aspirintabletter (Aspirin tablett 500 mg, finns att köpa på apotek)

1 tsk honung

1 tsk naturell yoghurt

Gör så här:

Lägg aspirintabletterna i en liten skål. Droppa en droppe (inte mer!) varmt vatten på varje tablett för att göra de mjuka. Mosa sedan med en sked till ett pulver. Tillsätt honung och yoghurt och blanda. Applicera i ansiktet och låt sitta i cirka 20 minuter. Tvätta bort med ljummet vatten och passa på att massera lite extra för en go peeling. Återfukta och smörj in med SPF eftersom huden är extra solkänslig efter syran.

Foto: IBL/Shutterstock