Så vet du vilken lugg som passar din ansiktsform.

Så vet du vilken lugg som passar till din ansiktsform

Dags att klippa lugg? Men vilken lugg ska du klippa, egentligen? Vi har vänt oss till Youtube för att reda ut vilken lugg som passar på just dig.
0:51

Efter reklamen: Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsform

(0:51)

Vi är nog många som då och då genom åren när vi haft lite för mycket fritid tänkt tanken:

”Jag kanske borde klippa lugg?”

Min inställning till lugg har alltid varit att om du är sugen på att klippa lugg så behöver du egentligen boka en tid hos psykologen. Och nog ligger det något i att det finns ett visst emotionellt utlopp i att kapa av en stor del av sitt hår (eller färga det blått – ja, jag talar från egen erfarenhet). Men, lugg är ju också galet snyggt och efter det där psykologbesöket kanske du faktiskt landar i att lugg absolut är stilen för dig.

Problem nummmer två dyker då snabbt upp – vilken lugg ska du klippa?


Frisören Brad Mondo har en stor youtubekanal och han har faktiskt svaret på den frågan. Han menar att din lugg bör harmonisera med din ansiktsform för att verkligen kännas helt hundra. Du får ju såklart klippa vilken lugg du vill men om du vill ha lite inspiration på vägen är det en bra start. Till att börja med behöver du då ta reda på din ansiktsform (– här kan du göra det!) men sedan återstår ju frågan – vilken lugg passar för just din ansiktsform?


Runt ansikte

Om du har ett mer runt ansikte vill du lägga till lite vinklar i luggen för att skapa dynamik. Luggen får gärna sluta ovanför ögonbrynen så att ansiktet behåller sin längd och inte kortas av för mycket.

Här passar en snygg snedlugg som skapar linjer i ditt ansikte mot kindbenen, en kort minilugg eller en lugg som slutar precis vid ögonbrynen.


Fyrkantigt ansikte

Med ett mer fyrkantigt ansikte vill man skapa lite rörelse. Kortare passager längs med ansiktet mjukar upp och luggen får gärna vara av det längre slaget.

En rak lugg som har lite längre uppklippningar längs med sidorna kommer passa superfint. Eller varför inte en klassisk Brigitte Bardot-lugg?


Avlångt ansikte

Till ett ansikte som är lite mer avlångt är det väldigt fint att ha en riktigt lång lugg. Gärna så att den nästan nuddar ögonfransarna.

En lång raklugg är supersnygg här och kanske med lite uppklippningar på sidorna. Eller bara hellångt hår till.


Hjärtformat ansikte

Ett hjärtformat ansikte passar så sjukt fint med en lite mindre bred lugg. Den får gärna sluta någonstans längs med kanten av ögonbrynet.

En raklugg eller snedlugg passar bra och gärna med kortare passager vid sidorna av ansiktet. Mjuka linjer i luggen är att föredra, istället för rakt klippt. Kort eller lång lugg? Båda passar! Tunn eller tjock? Båda passar!


Diamantformat ansikte

Ett diamantformat ansikte har mycket raka linjer och då kan man med fördel jobba med mjuka linjer som kontrast.

Både lång, kort och kortkort lugg passar fint och även både tunna och tjocka sådana. Gärna lite uppklippningar längs sidorna som skapar dynamik och kanske även lite flikig lugg istället för helt rak.


Ovalt ansikte

Ett ovalt ansikte passar i ganska många olika luggar – så våga prova! Allt från lång till kort, tunn till tjock.

Varför inte en minilugg? En spikrak raklugg? Eller en uppklippt 60-talsvariant?

Med det sagt! Du klipper PRECIS vilken lugg du vill, se detta mer som inspiration ifall du inte vet hur du ska sätta saxen och klippa.

Foto: TT