Guide: Så tvättar du sminkborstar på rätt sätt

Guide: Så tvättar du sminkborstar på rätt sätt

Att tvätta dina sminkborstar med jämna mellanrum är viktigt. Puderborster, rougeborstar, ögonbrynsborstar – alla behöver rengöras för att hållas fräscha.

Trots att det är trist och tidskrävande är det viktigt att tvätta sminkborstar med jämna mellanrum. Borstarna samlar på sig smuts och bakterier som kan ge upphov till oren hy, finnar och akne. Vill du göra som proffsen bör du tvätta dina sminkborstar ungefär en gång i veckan – men att smygstarta med en gång i månaden är helt okej det med.

Om du tar hand om och rengör dina sminkborstar på rätt sätt håller de längre. En ren borste är också att föredra eftersom smutsiga borstar inte längre ger samma resultat när de är fulla av gammalt smink och bakterier.

tvätta sminkborstar

Att tvätta sminkborstar i syntetiskt hår eller i äkta hår är två olika saker.

Beroende på om du har sminkborstar av syntetiskt hår eller äkta hår ska du behandla dem olika.

Tvätta sminkborstar med syntetiskt hår

Rengör borstarna med ljummet vatten och diskmedel som tar bort smuts och bakterier. Skölj noggrant tills vattnet inte längre löddrar. Kläm ur överflödigt vatten och se till att håren på borsten ligger åt rätt håll. Låt självtorka torka på platt underlag, till exempel på en handduk.

Rengöringsspray till makeup-borstar från Lyko

Förenkla rengöringen av makeup-borstarna med denna spray från Lyko, läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Tvätta sminkborstar med äkta hår

Sminkborstar med äkta hår ska skötas på samma sätt som ditt eget hår – med schampo och balsam. Genomgå samma procedur som ovan och låt självtorka.

Brush egg från Lyko

Applicera rengöringsmedlet eller schampot på detta lilla ägg och gnugga borstarna försiktigt mot den räfflade ytan för att få riktigt fräscha och rena borstar, läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Torkställ för sminkborstar från Paris Berlin

Torkställ med plats för 26 makeupborstar, läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Tvätta sminksvampar och beautyblender

Svampar och en beautyblender samlar på sig mer bakterier än en borste och bör tvättas efter varje användning. Det finns speciell rengöring för beautyblenders som verkligen fungerar. Har du ingen rengöring till svamparna kan du doppa dem i olivolja och sedan lägga i en bunke med varmt vatten och diskmedel. Låt stå ett par minuter och gnugga in diskmedlet ordentligt.

Blendercleanser från Beautyblender

Flytande rengöringsmedel från Beautybleder som är speciellt framtaget för att rengöra din beautyblender. Applicera produkten på din beautyblender och arbetar upp ett lödder, sedan sköljer du blendern under vatten till löddret är borta och låt torka. Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Foto: Thinkstock

5 tips på mineralsmink som är snäll mot både din hy och miljön

0:48

Efter reklamen: 5 tips på mineralsmink som är snäll mot både din hy och miljön

(0:48)

Relaterade artiklar

Bäst i test: Budgetmascarorna vi älskar!

Solkysst på några få timmar – 10 populära brun utan sol-produkter för ansiktet