Hårstylisten Tony Lundström om vårens hårtrender

70-talslook hos Marc Jacobs.

70-talslook hos Marc Jacobs.

Vårens hårtrender är 70-tal, ”Mad men”-inspirerat, lockar med struktur och sportigt 90-tal. Tony Lundström, hårvårdsmärket Sunsilks svenska hårexpert och en av Sveriges främsta hårstylister, berättar mer:

Text: Malin Ny Foto: All about fashion

Vad är det för hårtrender som gäller i vår?

– Överlag blickar vi mycket tillbaka men adderar en egen, uppdaterad twist. Först och främst ser vi mycket 70-tal. Det har väl funnits i kölvattnet det sista året nu, man har sneglat ganska mycket på det glammiga. Man börjar söka sig till det lyxiga håret och lyxigare känslan. Kläderna blir gladare, det är lite mer färger i dem och det finns en happiness i det för att kompensera att vi har det lite kärvt i samhället. Så ganska mycket glamour och då främst 70- tals-glamour. Lite disco och Bianca Jagger.

– Den andra stora trenden som vi ser är 50-tal med ”Mad men”- modet, det vill säga mycket korta luggar och lagda, blanka hår. Den trenden är fortfarande väldigt stor. Sen är det mycket lockiga hår, mer lockigt kanske än vågigt som det varit ett tag. Vi ser en risigare, rockigare struktur. Slutligen kommer det också en avdelning där vi ser det 90-taliga och en del sportiga och kortklippta frisyrer.

Sportig look hos Lanvin.

Sportig look hos Lanvin.

Vilka hårfärger gäller i vår?

– Det är överlag väldigt mycket mjölkiga toner när det gäller alla hårfärger – blont, rött och brunt. Man är i  ett sorts mellanland när det gäller glansigt och matt. Lite Cate Blanchett-röd och strawberryblonde istället för eldrött, exempelvis.

Marc Jacobs S/S 2011.

Marc Jacobs S/S 2011.

Vilket är ditt bästa tips om man har en dålig hårdag?

– Att lära sig att göra enkla, snygga håruppsättningar. Det är också en stor trend som kommer nu – det var betydligt mer uppsatta hår på visningarna. Min favorit är nästan alltid en enkel svinrygg, för den kan du variera i så många oändliga varianter. Det är en stabil bas, när du väl har lärt dig att göra det själv så är det inte så svårt. I början kanske det kan kännas lite meckigt att få till den där twisten, men egentligen handlar det bara om att samla håret, tvinna ihop det, vika in toppen och använda några hårnålar och avsluta med spray.

Läs även: Stjärnfrisören Franck Provosts bästa hårtips

Baaam träffade Tony Lundström, SunSilks svenska hårexpert.
Baaam träffade Tony Lundström, SunSilks svenska hårexpert.

Tony Lundström är en av Sveriges främsta hårstylister och har jobbat som salong- och sessionstylist i mer än 10 år. Han drev salongen Tonyandfriends mellan 1996 – 2006, har jobbat som Creative Director för Corinne and Friends, stylat för de flesta svenska magasin och haft uppdrag åt modeföretag som H&M, Diesel, Carin Rodebjer, WESC, Carin Wester, Levis med flera.

Av: Malin Ny Foto: Antoni Ruiz Aragó