Trender för att få bättre hårväxt på TikTok

Experter om TikTok-trenderna som ska gynna hårväxt – vilka funkar?

Risvatten, lökvatten, aloe vera och ricinolja? TikTok-användarna är minst sagt kreativa när det gäller att tipsa om kurer som ska göra håret fylligare, längre och tåligare. Så här säger experterna om de olika trenderna.
1:57

Efter reklamen: 4 beautyhacks på TikTok du måste prova

(1:57)

Slå på ljud

På TikTok är det minst sagt populärt att dela olika behandlingar som ska hjälpa håret att växa, bli fylligare eller få mer lyster. Men vad säger hårexperterna om de här glada amatör-tipsen? Funkar risvatten, lökvatten eller ricinolja?

Hos Shape kommenterar ett par hårexperter de största TikTok-trenderna när det gäller hårtillväxt just nu. Vilka fungerar och vilka kan vi helt och hållet strunta i?


Största hårtrenden i år: Risvatten för hårväxt

Att ha risvatten i håret och hårbotten har varit en stor trend på TikTok under längre tid. Trenden går ut på att man sköljer ris, blötlägger det och sedan sparar vattnet som är rikt på stärkelse.

Man har sedan vattnet i håret och på hårbotten, väntar ett par timmar och tvättar sedan ur det. En metod som använts i Asien som skönhetsbehandling länge.

Hårexperten Bridgette Hill menar att det man kan tycka sig uppleva efter behandlingen är att det känns som att hårfibrerna får näring av aminosyrorna i vattnet. Aminosyror finns ofta i hårserum, för att skydda håret från slitage.

Hudläkaren Steven Shapiro är specialiserad på hår och hårbottenhälsa. Han menar att man ska vara försiktig med att göra det här för ofta.

– Det är svårt för näringsämnen att passera genom hårstrån, och även om risvatten är fyllt med näringsämnen så ska det faktiskt skada håret också, säger han till Shape.

Håret kan även bli mer torrt och sprött av för mycket behandlingar av den här typen.


Hårtrenden: Mask med aloe vera och ricinolja

Om man gröper ur innehållet ur ett aloe vera-blad och blandar det med en sked ricinolja så ska det enligt TikTok-användare bli en hårmask som ska hjälpa håret att växa mer. En del lägger även till olivolja, kokosolja eller honung.

Både ricinoljan och aloe veran har antiinflammatoriska egenskaper, men om det hjälper hårväxten kan experterna inte svara på. Däremot säger Shapiro att oljan kan ge volym, hjälpa mot mjäll och mot kluvna hårtoppar.

Att använda för mycket olja kan däremot bidra till mjäll. Så ifall det skulle vara därför man gör masken så finns det kanske bättre sätt.


Hårtrenden: Kollagen för snabbare hårväxt

Just nu kryllar marknaden av olika kollagen-tillskott men enligt Hill är det ”inte det magiska tillskottet för att plötsligt påskynda hårväxten”. Hon påpekar också att man absolut bör prata med sin läkare innan man tar tillskott.


Hårtrenden: Lökjuice för bättre hårväxt

Att mixa en lök med vatten, sila den och sedan använda löksaften som hårmask – ibland varm, ibland med lite olivolja i – ska enligt TikTok-användare vara bra för hårväxten.

Enligt Shapiro ligger det något i det här – svavel som finns i lökjuicen finns också i bindningarna i håret. Det skulle kunna ge starkare och tjockare hår.

Om det är värt att eventuellt få resultat av att gå runt och lukta väldigt mycket lök är däremot frågan?

Källa: Shape Foto: TT

Relaterade artiklar
Här kan du köpa miniprojektorn och discolampan som trendar på TikTok
Gömda gifs på Insta och 4 andra saker jag lärt mig på Tiktok
8 tips som får ditt TikTok-konto att växa rejält