Citysmarta produkter – hudvården som skyddar dig från avgaser

Experter menar att storstadsdjungeln är som ett minfält för huden, där första hjälpen heter antioxidanter. Baaam tar en närmare titt på föroreningarnas skadliga inverkan på hudhälsan och hjälper dig att hitta rätt skydd.

Läs mer: Det här är Baaam

Det är ingen tillfällighet att allt fler hudvårdsmärken utökar sitt sortiment med så kallade anti-pollution-produkter. Enligt en studie som nyligen publicerades i Journal of Investigative Dermatology upptäckte forskare att människor som lever i storstäder har fler pigmentfläckar och rynkor än människor som lever i glesbygd.

– Föroreningar ger upphov till fria radikaler* som kan orsaka inflammation och skador på hudens elastin och kollagen, säger Dr Dendy Engelman som är hudläkare och konsult för Elizabeth Arden.

På sikt skadar de fria radikalerna hudens naturliga barriärfunktion vilket leder till fuktförlust och ökad känslighet. Om fria radikaler är fienden så är antioxidanter frihetsstyrkan då de har förmågan att fånga upp och oskadliggöra de fria radikalerna.

Eftersom antioxidanter är en förbrukningsvara så behöver vi ständigt fylla på våra depåer för att bibehålla ett fungerande skydd. Det är här som anti-pollution-produkterna med antioxidativt skydd och adsorberande* ingredienser kommer in i bilden.

– En intakt barriärfunktion är avgörande för att huden ska klara av att stänga ute den mikroskopiska nanopartiklarna som föroreningarna består av. Utan ett adekvat skydd är det fritt fram för dessa partiklar, som är ca 20 gånger mindre än våra porer, att tränga ner i huden och börja bryta ned den, säger Dr Engelman.


Värt att komma ihåg är att tunga kommersiella krafter ligger bakom dessa påståenden. Det finns visserligen forskning som visar att huden verkligen påverkas negativt av luftföroreningar. Men hur mycket vi kan påverka huden utifrån, med hjälp av produkter, är fortfarande ett ganska osäkert kapitel. Vi kan glädja oss åt att det forskas intensivt och att vi med stor sannolikhet kan se framemot ett relativt smooth åldrande, med hjälp av nya, högteknologiska produkter.

Grundlig rengöring kvällen kan stoppa en del föroreningar från att fästa på huden. Om hemmakväll står på schemat är smart att tvätta ansiktet så snart som du svidat om till mysbyxor. Luftföroreningarnas nivåer förändras hela tiden. Ta hjälp av sajten skinpollution.com för att ta reda på realtidsindex där just du befinner dig.

*Fria radikaler är skadade atomer med ett ojämnt antal elektroner. För att stabilisera sig och återfå ett jämt antal elektroner så stjäl de fria radikalerna elektroner från friska atomer, som i sin tur förvandlas till fria radikaler. Detta kan

ge upphov till en destruktiv kedjereaktion som bryter ner membran och får cellerna att upplösas.

*Adsorberande ingredienser, som till exempel aktivt kol, fångar upp föroreningar på hudytan och hindrar dem från att tränga ner i cellerna.

Läs vidare för skönhetsprodukter med antioxidanter

Peelingpulver med aktivt kol

Peeling-pulver som aktiveras med vatten. Innehåller aktivt kol som ska dra till sig föroreningar och niacinamid som ger antioxidativt skydd. Huden blir ultraslät samtidigt som det förtida hudåldrandet bromsas. “Daily superfoliant” från Dermalogica, 665 kr.

Ansiktsmask som stärker hyn

Ansiktsmask för kvällsbruk med koriander och apelsinextrakt som ska stärka och detoxa huden från de föroreningar som huden har utsatts för under dagen. “Cilantro & Orange Extract Pollutant Defending Masque” från Kiehl’s, 350 kr.

Reparerande ansiktskräm

Reparerande ansiktskräm som sägs syresätta cellerna samtidigt som fria radikaler neutraliseras med hjälp av antioxidanter. Krämen ska hjälpa hudbarriären att återfå sin motståndskraft och efterlämna en läcker lyster. “Take a deep breath Oil-Free Oxygenating Gel Cream” från Philosophy, 360 kr.

Mild rengöringsgel

Mild men effektiv rengöringsgel med aktivt kol som ska stänga ute föroreningarnas skadliga effekter på huden. “City block purifying charcoal cleansing gel” från Clinique (reklamlänk från Apprl), 265 kr.

Ansiktssprej med antioxidanter

Ansiktssprej spetsad med kraftfulla antioxidanter som sägs ge fullvärdigt föroreningsskydd on the go. “Flash defence anti-pollution mist” från Ren (reklamlänk från Apprl).

Serum som skyddar huden

Serum som innehåller enzymet Superoxid Dismutase som sägs vara en av världens starkaste antioxidanter. Enzymet neutraliserar fria radikaler, förhindrar inflammation och skyddar hudens cellmembran. “Anti-pollution serum” från Tromborg.

Rengörande ansiktsborste

Elektrisk ansiktsborste som sägs rengöra huden sex gånger bättre än händerna. Ett hett tips att ta med på nästa cityweekend. “Mia fit” från Clarisonic (reklamlänk från Apprl).

Utjämnande kräm med SPF

CC-kräm som jämnar ut hudtonen. Krämen, som innehåller SPF 50, sägs vara testad med toppresultat av kvinnor i några av världens mest förorenade städer.

“City miracle Cream” från Lanôme (reklamlänk från Apprl).

Alla produkter i denna artikel är utvalda av Baaams redaktion, och vissa länkas till återförsäljarna genom tjänsten Apprl.