ida sjöstedt skönhet

Ida Sjöstedt: "Det hittar du alltid i min sminkväska"

CHICs skönhetsredaktör Filippa Berg tog ett snack med modeskaparen Ida Sjöstedt om hennes skönhetsvanor, om att skapa en parfym och om samarbetet med Sweed.

Hon är modeskaparen som alltid går sin egen väg och lockar fram våra inre prinssessor med sina drömmiga kreationer. Hon har även ett brilliant sinne för beauty. Baaam tar tempen på Ida Sjöstedts skönaste rutiner.

När började du sminka dig?

– Mitt första smink köpte jag i mellanstadiet, när jag och min bästis fick börja ta tunnelbanan själva och åka till Farsta Centrum. H&M hade alltid en reahylla där vi fyndade paletter med matta ögonskuggor i ceriserosa, turkost och gult. Jag minns att jag tyckte det var svårt att få till det när man väl skulle sminka sig sen, men jag har för mig att den turkosa färgen blev en favorit.

Vilken var din första favoritparfym?

Dolce & Gabbana, originalet med röd sammetsförpackning och guldtext. Den följde mig genom hela gymnasietidens fester. I vanliga fall föredrar jag lättare dofter, men jag fastnade för den eftersom jag tyckte att den kändes lyxig, spännande och glamorös.

Har du någon signaturdoft idag?

– ”Lovely” by Sarah Jessica Parker har varit en favorit i flera år, även om jag använder den mer sällan numera. Men då och då händer det att jag tar några stänk när jag ska på fest. Jag gillar även att kombinera den med Agent Provocateurs ”Body Sauce”. Förövrigt föredrar jag just att använda en parfymerad bodylotion istället för parfym där Chanels ”Chance” är en favorit.

Du har nyligen skapat ett par docklikanande lösögonfransar i samarbete med Sweed Lashes. Berätta mer!

– Jag har länge varit sugen på att ge mig in i beauty-branschen, då den är så sammankopplad med det som jag redan gör. Därför blev jag jätteglad när Gabriella Elio från Sweed föreslog ett samarbete. Jag hade följt hennes arbete på avstånd innan, eftersom hon jobbar med flera av de tjejer som brukar bära mina kläder på galor och events. Vi bestämde oss för att skapa en frans som skulle matcha min SS16-kollektion Summer of Love, vars skönhetslook var väldigt naturlig och rosig, med långa flirtiga fransar och enkel eyeliner. Fransen som vi har tagit fram är en 3D-frans i flera lager som nästan ger en blunddocke-effekt.

Lösögonfransar, Sweed Lashes ”Ida Sjöstedt Edition” (reklamlänk från Apprl), 139 kr

Om du skulle skapa en Ida Sjöstedt-parfym, hur skulle den dofta?

– Det är lite av en dröm att skapa en parfym faktiskt! Jag tror att den skulle vara lätt, fräsch och blommigt romantisk. Jag tycker mycket om klassiska dofter som liljekonvalj och ros, men det gäller ju att få fram något unikt i mixen.

Kan du berätta lite om hur du brukar jobba med beautylooken inför dina visningar. Vad har den för betydelse för din visningsvision?

– Jag tänker alltid på helheten när jag designar mina kollektioner. Så idéerna kring beautylooken sätter jag nästan alltid samtidigt som jag ritar själva kläderna. För SS16 så hade jag bestämt, mer eller mindre från början, att vi skulle ha riktiga blommor i håret matchat med en oskuldsfull makeup med långa fransar. Jag visste även att jag ville ha korta, naturliga naglar med hjärtan och blommor på. För mig är alla dessa delar lika viktiga och tillsammans spelar dem en avgörande roll för helhetsuttrycket.

Inför höstvisningen inspirerades du av tjejerna i 80-talsbandet Strawberry Switchblade. Kan du berätta mer om dem och hur deras uttryck stämmer överens med ditt?

– Höstkollektionen heter ”Go Your Own Way” och är inspirerad av kvinnor som just går sin egen väg. Jag ville visa en kvinna som inte är rädd för att ta i för mycket och jag älskar Strawberry Switchblades lekfulla “over the top” look i både hår och makeup. Med överdimensionerad eyeliner, maffiga markerade rosa läppar och jättestora hår med extensions, går de emot alla idéer om minimalistisk och naturlig skönhet.

Finns det några andra skönhetsikoner som ständigt inspirerar dig och din design?

Brigitte Bardot. I mina ögon finns det ingen skönhet som är mer ikonisk än hon, med sina plutande läppar, mörka ögon och sitt stora hår. Ofta dras jag just till modeller som delar hennes drag när jag gör casting inför mina visningar.

Du har ett alldeles unikt uttryck i din design, vad är det som driver dig att gå din egen väg?

– Jag tror att alla som startar eget som oberoende designer, gör det för att de har ett eget uttryck de inte vill kompromissa med. Jag kan inte svara på vad som driver mig, men jag hittade tidigt ett uttryck som jag gillar och under de senare åren har drivkraften varit att se hur långt jag kan ta det. Så länge det känns roligt och utvecklande vill jag bara fortsätta att förbättra och förfina det jag gör.

Är din design på något sätt politisk?

– Jag har alltid stått upp för tjejers rätt att få vara som de vill utan att behöva bry sig om rådande normer eller andras åsikter. Jag är också stolt över att min målgrupp inte definieras av någon homogen grupp och att mitt modemärke har kunder i alla åldrar, samhällsklasser, yrkesgrupper och ursprung. Jag har alltid varit emot likriktning och slår gärna ett slag för öppenhet och mångfald på de sätt jag nu kan.

Varför är glamour viktigt för dig och när känner du dig själv som mest glamorös?

– Mitt egna liv har alltid varit väldigt mycket vardag med mjukisbrallor, räkningar och fiskpinnar till middag. Men i min design så älskar jag att utforska glamour och försöka fånga magin som kan uppstå i mode. Jag älskar också att kunna växla mellan vardag och glamour då jag inte tycker man behöver välja mellan det ena eller det andra! Men mest glamorös känner jag mig när jag har klätt upp mig till tänderna för att gå fest, med fixat hår, makeup och höga klackar.

Vilken typ av onödig lyx älskar du att unna dig?

– Jag unnar mig inte så mycket onödig lyx, men ibland när jag ska på någon större fest så händer det att jag finfönar håret på salong. Det känns som riktig lyx och är något jag aldrig ens hade kunnat drömma om när jag var liten.

Vad hittar man alltid i din sminkväska?

– En mörkbrun ögonpenna från Dior, en mascara från Max Factor, mineralfoundation från BareMinerals och en brunröd läppenna från MAC.


Mineralfoundation, BareMinerals ”Matte Foundation Spf 15” (reklamlänk från Apprl), 299 kr

Säg tre skönhetsprodukter som du ständigt gör slut på…

– Hårinpackningen ”Ever Riche Nourishing Intense Mask” från L’Oréal, ”Chance Body Moisture” från Chanel och Kiehl’s ”Lip balm #1”.

Är du noga med hudvård?

– Förr i tiden tvättade jag mig bara med vatten och smorde in mig med någon random dagkräm. Men numera har jag faktiskt en liten beautyrutin! Jag använder serumet ”Génifique Youth Activating Concentrate” från Lancôme, följt av dagkrämen ”Aquasource” från Biotherm. Sen tar jag bort min makeup med ”Eye & Lip Make-Up Remover Waterproof” från L’Oréal.

Brukar du göra ansiktsbehandlingar?

– Ja, ett par gånger om året brukar jag unna mig en ansiktsbehandling. Det är skönt att få en djuprengöring då och då och bli av med eventuella pormaskar.

Tror du på mirakelkrämer?

– Nja jag är tveksam. Om jag har råd så satsar jag hellre på en dyrare dagkräm. Men jag kan inte påstå att jag har märkt någon revolutionerande effekt med någon speciell kräm.

Hur känner du inför ditt eget åldrande?

– Mitt utseende har aldrig varit min främsta tillgång haha, så för tillfället känner jag mig inte särskilt stressad just på den punkten. Jag kan se bilder från när jag var yngre och tycka att jag såg fräschare ut då än nu, men samtidigt så minns jag att jag hade mycket mer komplex och nojor över mitt utseende på den tiden, och det är inget jag längtar tillbaks till.

Hur tar du hand om ditt hår?

– Tyvärr är jag inte särskilt bra på att ta hand om mitt hår och jag klipper mig alldeles för sällan. På sin höjd gör jag en inpackning någon gång ibland.

Gillar du att göra naglarna?

– När jag upptäckte Shellac så blev jag såld på det och i perioder fixar jag naglarna regelbundet hos Frida Selkirk. Hon har salongen Naglar på Fridas och brukar göra naglarna till mina visningar.

Tränar du?

– Jag har ett gymkort men jag tränar inte särskilt ofta. När jag har tid gillar jag att gå på en yogaklass eller så går jag på boxning med min kille.

Vad skulle du vilja säga till dig själv som 20-åring?

– Att inte oroa mig så mycket för vad andra tycker! Det känns skönt att komma till insikt med åren och förstå att den gamla klyschan om att vara sig själv faktiskt funkar. För det är då som man mår som bäst.

Läs även:
10 steg till friskt, glansigt och starkt hår
Bäst i test! Höstens mascaror från budget till lyx
Color correcting – så får du en jämnare hudton

Av: Filippa Berg

Foto: Lisa Höök, Antoni Ruiz Aragó, Amanda Pentilä