Powerfeministen och beautynörden Karin ”Kakan” Hermansson fascinerar alla just nu, och det är inte konstigt när hon har så mycket bra att säga. Med Baaam pratar Kakan – ”The Queen of acids” – om allt från dyra serumköp, till sambandet mellan nagelkonst och kvinnoseparatistiska utrymmen.
Hudvårdsexperten svarar: ”Är dyra produkter verkligen bättre än billiga?”
OM HUDVÅRDSBESATTHET OCH NAGELKONST
Kakan, din blogg innehåller mängder av hudvårdshacks och du blir inte sällan intervjuad i olika sammanhang om ämnet. Berätta lite om din besatthet för hudvård!
– Jag var lite intresserad av smink och hudvård när jag var yngre, men med en veckopeng på typ 50 spänn fanns det inte utrymme för att ha det intresset, det var verkligen bara en dröm då. Jag tror att det är nu när jag börjat med TV mer heavy, som med ”Idol” där jag sminkades ganska mycket och kände hur det påverkade min hy, som det har gått från att vara kul till att jag verkligen vill veta allt och förstå.
Finns det en rädsla för att åldras, eller ser du hudvård mer som att du gillar tiden att ta hand om sig själv?
– Jag tror inte att de två sakerna behöver vara en motsättning. Jag är inte jätterädd för att åldras men tycker att det är kul att se att det kan hända saker med ens hy. Jag har en grymt bra ögonkräm och kan se att ”jag kanske faktiskt har lite mindre rynkor runt ögonen”, men jag tycker inte heller att det är så viktigt. Jag har inget problem med folk som gör injektioner och så, jag tycker att det är helt lugnt, men jag tror inte att jag kommer att göra det. Ibland önskar jag nästan att jag gjorde det, med tanke på hur snygga en del blir. Men, det är inte jag.
Vad bör varje kvinna veta om hudvård?
– Ingen kvinna bör veta någonting om hudvård. Jag tycker inte att kvinnor per se behöver ta hand om sig själva eller veta något eller ta hand om sin hy, men jag vill göra det för att jag mår bra av det. Om jag ska säga någonting så är det att skydda sig mot solen, året runt.
”Ibland önskar jag nästan att jag gjorde injektioner, med tanke på hur snygga en del blir. Men, det är inte jag.”
Du har beskrivit nagelkonst som en separatistisk kvinnorörelse. Kan du utveckla det?
– Ja, precis! Jag pratade med Frida (Selkirk, nagelexpert, reds. anm.) om det imorse när hon gjorde mina naglar. Mitt examensarbete på Konstfack handlade precis om det. Om kvinnoseparatistiska utrymmen, lågstatusmaterial och sexuella övergrepp. Och dessa tre faktorer tillsammans blev nagelkonst. Det handlar om i vilka utrymmen vi kan prata om övergrepp, dela med oss av vardagligt förtryck, eller bara ”Jag gillar smink, jag gillar den här glassen” – det behöver inte vara djupare än så. Det är där vi träffas och pratar om det som händer. Jag skapade falsk marmor och skrev i min uppsats om den unga african/american-generationen, förortsungdomar som varit fattiga men blivit rika genom musik, film eller idrott. Alltid när de skaffar sig en ”crib” ska de ha marmor hemma, det är högstatus. Keramik, som jag arbetar med, är ett lågstatusmaterial, precis som nagelkonst och kvinnoseparatistiska utrymmen. Jag värderar verkligen de utrymmena jättehögt. Ungefär som vi arbetar idag på denna fotografering, att vi bara är tjejer i teamet. Det gör att jag känner mig trygg.
OM MAKEUP
Vad har du för förebilder och inspirationskällor?
– Jag tycker om när det är lite för mycket. Jag gillar Nicki Minaj och Courtney Love. Har alltid haft flest förebilder inom rappen eller R’n’B:n. Jag gillar Mary J Blige och Spice Girls. Geri Halliwell har jag varit helt besatt av.
Har någon av dessa föranlett någon så kallad beautyblunder, där det blivit för mycket av det goda?
– Nej, jag tycker sällan att det blir för mycket. Jag har haft dreads i åtta år, det säger kanske en del. För mig är det intressant att kolla tillbaka på vad jag hade på mig för att matcha mitt humör eller politiska åsikter.
Är smink lika fascinerande som hudvård, är det ett sätt att uttrycka sig för dig?
– Jag älskar smink och jag älskar att sminka andra, men jag är inte alls lika nördig när det kommer till det. Jag läser inte om olika foundations i två timmar på olika bloggar, som jag kan göra om syror och nattmasker.
Läs även:
Zara Home öppnar sin tredje butik i Sverige
Modebloggaren tjänar 72 miljoner om året – här är hennes knep
Våren 2016: Här är säsongens viktigaste nyckelplagg
Om du ska göra dig riktigt snygg, hur arbetar du då?
– Jag använder primer, i fredags hade jag först Smashboxs Photo Finish Primer och sedan Porefessional från Benefit. Jag är inne på mycket glow och lyster. Alltid fet eyeliner och läppstift. Jag har typ 30 läppstift från Mac, nästan alla matta och jag målar alltid asmycket utanför. Jag gillar extra allt, men de flesta dagarna sminkar jag mig inte alls.
Jag har hört att du ibland definierar din look som kulturtant.
– R’n’B-kulturtant, haha. Det är ju verkligen en person i samhället som har låg status. Som har jobbat och slitit hela sitt liv för aslite lön och ingen uppmärksamhet eller uppskattning. Och som ofta är ihop med en kulturman som får asmycket uppmärksamhet för mindre jobb. Älskar den looken. Mycket sjok. Jag känner mig mycket som en yngre kulturtant. Och mycket tight, tuttar, röv. Lite sexigt, haha. Men ofta känner jag mig bara väldigt mycket R’n’B.
”Om jag köper ett dyrt serum så skänker jag lika mycket pengar till välgörenhet”
OM LYXKÖP
– Jag har köpt Transdermas serum för typ 1 330 kronor. Precis när jag hade gjort det tänkte jag ”Är jag sjuk i huvudet, som köper ett serum för så här mycket pengar?”. Men det är ju så underbart. Fast jag tänker också på hur mycket skillnad det egentligen kan göra. Om jag köper ett serum för så mycket pengar då måste jag även kunna skänka lika mycket pengar. Jag kan inte bara köpa ett serum för typ 1 500 kronor eller ett doftljus och låtsas som att världen är okej liksom, då tänker jag ”Nu får vi se vilka prioriteringar du har, Kakan”. Jag stödjer bland annat Rosenlundstödet som arbetar med kvinnor som har utsatts för prostitution i Göteborg.
SKÖNHET SOM GEMENSKAP
– Jag är med i en massa olika forum på Facebook. Det tar ju upp väldigt mycket tid, att skriva och recensera. Vilken syra man tycker är bäst, vad man tycker om olika smink. Det är så mycket systerskap i de här grupperna. Alla är öppna och peppande och bryr sig verkligen, alla är sådana nördar. När jag bestämde att jag skulle börja med retinol till hösten var jag så peppad, så redan i maj så startade jag en grupp på Facebook för oss som skulle köra samtidigt. Nu är vi 20 tjejer och skriver saker som ”Jag har hittills bara smörjt in mig två gånger men huden flagnar redan, är detta normalt?” och så postar vi bilder. Livets tunga ämnen.
Din tjej då, har hon samma intresse?
– Absolut inte. Hon kanske bryr sig pyttelite mer för att hon får saker av mig men hon tycker nog att jag är ganska tjatig. Men hon är parfymintresserad. Hon har varit i Frankrike och har gjort egna dofter och vi håller på med ett litet projekt hon och jag, tillsammans med en svensk parfymtillverkare.
Är det något som kommer att komma ut i kommersiell form?
– Det vet jag inte, vi har inte kommit så långt än.
En fråga jag gissar att du har fått förut: Vad säger du till de som anser att feminism inte är kompatibelt med ett skönhetsintresse?
– Om det är ett intresse som tjejer har, så varför skulle inte det vara kompatibelt? Det är det här klassiska att allt som har med femininitet att göra är lågstatus. Det är ett kvinnohat som sträcker sig långt utanför vår förståelse. Jag behöver inte ha en feministisk poäng med min hudvård. Jag gillar hudvård, ”skit du i det om du inte gillar det”, känner jag. Det är klart att i grund och botten är beautyindustrin en sexistisk, rasistisk och kapitalistisk bransch men varför är det alltid vi kvinnor som måste förhålla oss till det? Det är som att man alltid frågar en feministisk kvinna ”Hur kan du lyssna på rap?”, men hur fan kan killar lyssna på rap? Det är det ingen som undrar, det är alltid, alltid vi som ska ta det ansvaret.
Läs även:
Caroline Svedbom om att starta eget: ”Gå på din magkänsla!”
Amelia Widell tipsar om vårens inredningstrender 2016
Anitha Schulmans bästa tips till dig som vill starta eget
Ålder: 34 år.
Gör: Konstnär, programledare och skribent.
Akutell med: Är med i ”På spåret” med sin pappa, spelar in julkalendern och skriver sin första bok.
Blogg: kakan.elle.se
Instagram: Instagram.com/rnbhermansson
Av: Lisen Sundberg
Foto: Anna Mattsson
Fotoassistent: Malin Hägglöv
Styling: Csilla Vincefi Nee
Make up: Sofia Lewandrowski
Hårstylist: Caroline Janzon
Naglar: Frida Selkirk
Tack till: Studio Mjuklyx