Artikeln innehåller reklamlänkar

Långflyg? Håll huden återfuktad under resan – fem smarta tips

En flygresa kan riktigt ställa till det för huden. Baaam guidar dig till allt du behöver för att kirra biffen – från face mist till sheet mask.

Läs mer: Flyg som ett proffs – 8 smarta hacks och tips för hela resan

Har du någonsin flugit och upplevt att du landat med en stramande och torr hud? Då är du inte ensam. Och om du tänkt att luften på flygplanet som torrare än vanligt så har du dessutom rätt.

Natalie Blakely är forskare och grundaren av Light Touch Clinic och för Refinery29 förklarar hon hur det fungerar.

– En av de största skillnaderna mellan luften i ett flygplan och luften vi vanligtvis befinner oss i är luftfuktigheten. Flygplansluften har ofta mindre än 20 procent luftfuktighet medan luften hemma oftast har över 30 procent luftfuktighet, säger hon.

Det betyder att huden kommer att tappa fukt och bli torr snabbare än vanligt. Därför är det extra viktigt att hålla sig återfuktad när du flyger, särskilt om flygresan är lång.

Baaam har samlat våra allra bästa tips för hur du ska kunna landa med en skönt återfuktad hud.


Ta bort sminket

Om du på ett bra sätt ska kunna återfukta huden under flygresan så kan du inte ha smink på dig samtidigt. Det bästa vore såklart att du inte sminkade dig alls innan flyget (och därmed också sparade tid!), men om du kommer direkt från jobbet eller av andra skäl inte känner dig bekväm att gå utan smink så se till att ha med produkter du kan ta bort sminket med. Bäst i det här läget, när man har en vätskegräns att förhålla sitt handbagage till, är make up-wipes.


1. Herkkä Gentle 3-in-1 Makeup Melting Wipes från Lumene (länk till Adtraction).
2. Cosmetic Wipes från Make Up Store (länk till Adtraction).
3. 3-in-1 Gentle Cleansing Wipes från Nivea (länk till Adtraction).

Smörj ansiktet väl

Att använda en bra hudkräm är a och o för att hålla huden under kontroll på flyget. Välj gärna en kräm som är lite fetare än den du vanligtvis använder eftersom huden kommer att torka ut mer än vanligt. Dessutom är det smart att välja en kräm på tub eftersom det är lättare att transportera och tar mindre plats.


1. Barrier Repair från Dermalogica (länk till Adtraction).
2. Intensive Moisture Face Cream + från L300 (länk till Adtraction).
3. Creme Fraiche Rich Cream från Nuxe (länk till Adtraction).
4. Aquasource Dry Skin från Biotherm (länk till Adtraction).

Återfukta med en face mist

Under själva resan kan det vara skönt att fylla på med lite fukt. Då är en face mist helt oumbärlig och som tur är har även företagen förstått det och många mister kommer i dag i resestorlek. Bara att plocka upp, spreja på (lite försiktigt så inte din stolsgranne också får en dusch) och låta det sjunka in. Ger en direkt pick-me-up!


1. Vitamin E Hydrating Face Mist från The Body Shop (länk till Adtraction).
2. Lähde Pure Arctic Hydration Spring Water Mist från Lumene (länk till Adtraction).
3. Moisture On The Go Facil Mist från Löwengrip Care & Color (länk till Adtraction).
4. Eight Hour Miracle Hydrating Mist från Elizabeth Arden (länk till Adtraction).

Lägg en sheet mask

Vill du ge din hud en extra boost kan du också passa på att lägga en sheet mask, eller arkmask som det ibland kallas på svenska. Sheet masks är en koreansk uppfinning som består av tunt ark dränkt i serum. Du placerar arket över ditt ansikte och eftersom det bildas ett skydd för ansiktet tas fukten upp bättre. Därefter kan du bara dra av masken och massera in det som är kvar av serumet.

Det bästa med detta är att du inte behöver skölja ansiktet efteråt – vilket är perfekt på flygplan. Dessutom räknas inte våtservetter inte som vätska när man flyger, så rimligtvis borde heller inte sheet masks göra det. När du köper masken, försök leta efter ordet ”hyaluronsyra”. Det är ett kroppseget ämne som är väldigt bra på att binda vatten och därmed återfukta huden (du kan läsa allt om syror här!).

Det kan kanske kännas lite läskigt att sitta med masken på men räkna med att ingen annan ens ser dig eftersom de är fullt upptagna med att försöka sova eller lyssna på en podd. Så maska på!


1. Moisturizing Sheet Mask från Miqura (länk till Adtraction).
2. Hyaluronic Acid Moisture Sheet Mask från It’s skin (länk till Adtraction).
3. Tencel Intensive Moisturizing Sheet Mask från Missha (länk till Adtraction).

Återgå till din vanliga hudrutin

När flygresan så är över är det viktigt att du rengör ditt ansikte ordentligt med din vanliga rengöring. Detta då fett, smuts och hudceller blockerar dina porer under långa flygresor och detta behövs tvättas av. Kör därefter din vanliga hudrutin så ska du se att huden klarar sig fin-fint!

Lycka till!

Läs mer: Res som ett proffs med handbagage – 15 kabinväskor som klarar måtten
Foto: IBL