Läppstift, choklad eller sandelträ? Baaam har testat H&M:s nya parfymer

Läppstift, choklad eller sandelträ? Baaam har testat H&M:s nya parfymer

H&M Beauty slår på stort och lanserar en kollektion med 25 (!) parfymer. Baaam har självklart testat.

H&M Beauty har under de senaste åren genomgått en stor omgörning och utvidgat sitt skönhetssortiment gång på annan. Nu går de in i nästa fas och storsatsar på dofter och lanserar under augusti månad en parfymkollektion bestående av 25 dofter.

– Vi ser dofter som en självklar och viktig del av mode och Beauty där man på ett lekfullt sätt kan uttrycka och experimentera med sin personliga stil och identitet, säger Sara Wallander, konceptdesigner för H&M Beauty.

Alla dofter har tagits fram i samarbete med det franska parfymhuset Givaudan och parfymörerna Olivier Pescheux och Nisrine Grillié.

– Det har varit otroligt inspirerande att få skapa parfymkollektionen tillsammans med H&M och Olivier Pescheux. Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit – en bred och vacker doftsymfoni där alla kan hitta sin personliga parfymfavorit, säger Nisrine Grillié i ett pressmeddelande.

Läs mer: När du inte orkar duscha – åtta parfymer som doftar rent


Dofterna är indelade i tre grupper där The Singles är tio olika, enkla dofter som består av enbart en doftnot som vanilj eller choklad. The Reveries finns både som Eau de Toilette och body mist och är tio dofter med noter som ska förmedla vissa känslor, som Sparks will fly och Above the cloud. Slutligen finns The Essences som är fem olika Eau de Parfum eller parfymoljor med komplexa dofter och hög kvalitet med ingredienser som sandelträ och ros.

Priserna ligger inom H&M:s budgetkategori och landar på mellan 49,90-249 kronor – något man får kalla väldigt prisvärt för äkta Eau de Parfum.

– Vi är jätteglada över att kunna erbjuda våra kunder ett stort utbud av unika parfymer med så många olika doftnoter. Anledningen till att vi valt att lansera så många dofter samtidigt är att vi har en så stor kundbas, med människor med olika preferenser på över 45 marknader, på H&M. Vi ville inte bara erbjuda parfymer för bara en del av dem, utan vi ville erbjuda dofter av hög kvalitet för många olika stilar och plånböcker, säger Sara Wallander.

Läs mer: Maximalism och mönstrat – så ser hösten ut hos Ellos Home


Så till knäckfrågan – hur doftar dem? Baaam har lagt vantarna på åtta olika dofter – både Eau de Toilette, Eau de Parfum och ren parfymolja – och låtit våra näsor göra jobbet. Parfymer handlar dock alltid till syvende om sist om tycke och smak, så ta gärna inspiration från vårt test – men testa själv också.


Les Cayes Vetyver, 50 ml

Eau de Parfum

Omdöme: Riktigt god och lite tung, träig doft. Känns exklusiv och dessutom väldigt unisex i tonen. Perfekt för hösten!

Lipstick, 20 ml

Eau de Toilette

Omdöme: Doftar inte läppstift men har en fräscht söt och blommig doft. En testdeltagare tycker dock att den luktar som björnklister.

Berries, 20 ml

Eau de Toilette

Omdöme: Doftar precis som gélégodis – på ett bra sätt! Den har en bärig touch men är också rätt söt.

Arboretum, 10 ml

Eau de Toilette

Omdöme: Fin, ganska stark och fräsch doft som känns som den lika gärna skulle kunna kommit från Armani.

Santalum, 10 ml

Parfymolja

Omdöme: Varm, jordig och lugnande ton. Bra höstdoft.

Mirabilia, 10 ml

Eau de Toilette

Omdöme: Doftar mycket mysk och har en lätt rökig touch. Varm och lite kryddig.

Rose Absolute, 10 ml

Parfymolja

Omdöme: Stark rosdoft men lätt och fräsch. En deltagare tycker att den påminner om Clean-parfymerna – fast blommig.

Makassar Patchouli, 50 ml

Eau de Parfum

Omdöme: Stark, tung och kryddig med komplexa noter och maskulin touch. Delar panelen rätt itu mellan ”fin”, ”nej, usch” och ”luktar som min första pojkvän”.

Foto: H&M/Baaam