Mia Högfeldt delar med sig av sina bästa sminktips

Mia Högfeldt. Foto: Daniel Ohlsson

Mia Högfeldt. Foto: Daniel Ohlsson

Den erfarna makeupartisten Mia Högfeldt, flitigt anlitat av Baaams redaktion, har precis släppt boken ”Makeup” där hon delar med sig av sina bäst tips för kvinnor i alla åldrar.

– Jag vill dela med mig av allt jag lärt mig under mina år i branschen. Om vad som funkar form- och färgmässigt, om produkter och teknik och hur du hittar det som passar just dig, säger Mia.

Mia tipsar om olika sminkningar för vardag och fest och oumbärliga verktyg i necessären. Hon ger också råd om hur du vårdar och tar hand om din hud.

Baaam ställde några frågor till Mia.

Mia Högfeldt har släppt boken "Makeup" på Bonnier Fakta.

Mia Högfeldt har släppt boken ”Makeup” på Bonnier Fakta.

Vad är det för skönhetstrender som gäller i vår och sommar?

– Trender och trender… Jag har alltid förespråkat en ren hud. Jag jobbade för lyster och naken hud på 90-talet när det skulle pudras och mattas både på gatan och i studion. Olika finish på underlag har kommit och gått genom åren, men  nu är det på riktigt. I vår ska huden vara ”naken”. Även om man bär makeup ska man inte gömma sin vackra hud bakom smink. Mitt motto är ”Sminka fram, inte över!”. Det är vackrast. Jag är så glad att det rena som jag älskar är så starkt genomgående.

– 70-tal är tillbaka i såväl garderoben som sminkväskan. Och då talar jag inte om disco utan Lauren Hutton, Stevie Nicks och Meryl Streep! Älskar det. Inte nödvändigtvis osminkat utan fräscht och ibland med en twist i en eyeliner, en färgad penna eller röda läppar.

– Något annat jag älskar är naglar. Välskötta, men inte crazy colours, glittriga eller extrema på annat sätt, utan dova färger som grått, beige, blått och andra mjuka färger som målas i mönster och med olika finish på nageln. Subtilt men väldigt kreativt. Älskar det!

Vilka är dina tre bästa skönhetstips?

1. – Att visa dig själv kärlek och respekt genom att äta, träna och sova. Det är så viktigt att ge bra bränsle och ha rutiner för att systemet ska fungera optimalt. Man kan slarva under många år,  men man får ALLTID betala priset för det förr eller senare.

2. – Drick vatten! Hjälper huden att hålla fukten balanserad. Kramas och skratta mycket. Använd en hudvård som är anpassad till din huds behov. Men känn dig inte tvingad att köpa allt. Rengöring, fukt, näring och skydd är vad du behöver. Det kan du få i tre steg. Jag har nyligen hittat en riktig ”jabbadabbadoo-produkt” i Dr. Brandts CC glow-kräm. SPF 30 och känns som den är gjord för mig som vill ha en naken känsla på huden.

3. – Permanenta (färga) och böj fransarna. Det ger stor effekt för liten ansträngning. Jag har hittat en vattenfast kanonkajal från Yves Rocher som jag lägger på innerkanten av ögonlocket, under fransarna. Den är mjuk, skonsam och stannar där du sätter den. Det ger en stark blick.

Vilka är de vanligaste skönhetsmissarna folk gör?

1. – Jag ser emellanåt att kvinnor har fel färg på basen, sin foundation. Det är svårt för mig också att hitta. Jag har två olika färger på mitt underlag för att få till rätt ton. En är ljusare och en mörkare. På sommaren en mörkare, vintern ljusare och så blandar jag till dem så att de möter min huds färg beroende på säsong helt enkelt. Det är ett bra tips för alla.

2. – Att lägga kraft på att försöka täcka det du inte tycker om kan tyvärr framhäva istället. Lägg istället fokus på att framhäva det du tycker om så kommer du tycka att det andra inte framträder så tydligt.

3. – En återkommande fråga jag får är vilken mascara som är bäst. Visst har jag favoritmascaror. Men många gånger har man använt hudvård som hamnat på fransarna och det ger inget bra fäste till mascara. När jag använder uttrycket ”Man kan inte måla på en oljad vägg” förstår man bättre att akta fransarna från att bli kladdiga av kräm.

Hur blir du chic på ett kick? Det vill säga om du bara har fem minuter på dig.

– Har jag bara 5 minuter så gäller det att ta till någonting som är enkelt att göra, men ger stor effekt.

1. – Böj fransarna. Min tång är från Shiseido.

2. – Vattenfast penna under fransarna på insidan av ögonlocket och mascara.

3. – Röda läppar. Älskar ”Millebaci No 7” från Nouba. Behövs inte ens någon läppenna för att få en fin kontur. Den får man spränga bort om den ska komma av. Om man inte använder makeup-remover dvs.

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: Daniel Ohlsson