Artikeln innehåller reklamlänkar
Vad är niacinamid? Här är allt du behöver veta!

Niacinamid – allt du vill veta om superingrediensen

Vad är niacinamid? Vad är det bra för? Och hur använder man det i sin hudvårdsrutin? Här är allt du behöver veta om den trendiga superingrediensen.

Niacinamid. Lägg namnet på minnet! För den här magiska ingrediensen kommer du alltid vilja ha i badrumsskåpet. Här är allt du behöver veta.


Vad är niacinamid?

Niacinamid är en aktiv form av Vitamin B3 som länge använts i Asien för dess uppljusande effekt på huden. Ämnet stimulerar enzymer som finns naturligt i huden när vi föds, men minskar med åldern. Enzymerna är viktiga bland annat vid bildandet av kollagen och lipider, vilka hjälper till att stötta hudens barriärfunktion och elasticitet. De är även viktiga antioxidanter och skyddar mot fria radikaler. Genom att applicera niacinamid på huden sker minskningen av dessa enzymer långsammare.


Vad gör niacinamid?

Niacinamid beskrivs ofta som förstorade porers värsta fiende. (Redan där är man ju fast!?) Att porer upplevs som stora beror ofta på att de har vidgats och fyllts med smuts och talg som oxiderat och mörknat. Genom att niacinamid förstärker hudens elasticitet bidrar det till att porerna drar ihop sig och upplevs som mindre. High five!

Av samma anledning – alltså att niacinamid gör huden mer elastisk – är det också effektivt mot ålderstecken som fina linjer. En förstärkt hudbarriär gör huden mindre känslig och vitaminets antiinflammatoriska egenskaper kan ha god effekt på akne och rosacea. Niacinamid förhindrar melaninet att klumpa ihop sig och har därför också god effekt på solskador och pigmenteringar (hejdå, ojämn hudton!). Niacinamid ökar dessutom produktionen av ceramider som hjälper till att bibehålla fukten i huden.


Kan man använda niacinamid tillsammans med syra?

Ja! Du inte bara kan, det är dessutom suveränt. Niacinamid och BHA-syra är till exempel en toppenduo mot förstorade porer. Fettlösliga BHA-syror tränger ner i porerna som innehåller talg och exfoliera gamla hudceller. BHA-syra hjälper alltså till att lösa upp tilltäppta porer och gör att niacinamid kan tränga ner i porerna och göra sitt jobb. (Läs mer och BHA-syra här!) Kombinationen Vitamin C och Niacinamid är en annan toppenduo. Tillsammans verkar de mot ojämn hudton och pigmenteringar.


Okej, ge mig en snabb sammanfattning, tack!

Niacinamid verkar alltså mot förstorande porer, ålderstecken som fina linjer och rynkor samt pigmenteringar och ojämn hudton. Ingrediensen gör huden mindre känslig för yttre påfrestning, verkar antiinflammatoriskt och kan minska problem med akne. Det ökar elasticiteten i huden, verkar lugnande och ger huden fukt.

Sa vi att det var en magisk ingrediens?


Skönhetsprodukter med niacinamid

Nedan tipsar vi om hudvårdsprodukter och smink som innehåller niacinamid.


1. Versos Nourishing Cream är en närande kräm med niacinamid som återfuktar på djupet. Läs mer och köp här. (länk till butik)


2. 10 % Niacinamide booster är ett serum med niacinamid som ska lugna, reparera och strama upp din hy. Läs mer och köp här.


3. The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% kan användas dag och natt innan kräm för att balansera talgproduktionen. Läs mer och köp här. (länk till butik)


4. Daily Refresh Balancing Toner från Medik8 – ett milt ansiktsvatten ansiktsvatten med sammandragande egenskaper. Läs mer och köp här. (länk till butik)


5. 100% L-Ascorbic Acid Powder, från The Ordinary är ett puder med niacinamid och Vitamin C som du blandar ner i dina andra dag- och nattprodukter. Läs mer och köp här. (länk till butik)


6. IDUN Minerals Night Cream är en mjukgörande nattkräm med niacinamid. Läs mer och köp här. (länk till butik)


7. Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% är ett återfuktande serum som passar alla hudtyper. Läs mer och köp här. (länk till butik)


8. Niacinamide Soft Primer från Make the make är en skyddande primer med niacinamid. Läs mer och köp här.

Foto: TT/Shutterstock