Nu förbjuds mikroplaster i skönhetsprodukter

Har du koll på vad du sköljer ner i handfatet? Nu förbjuds de små plastpartiklarna som ibland finns i dina kosmetiska produkter.

Läs mer: Ditt glitter kan förbjudas – och här är anledningen

Frågan om mikroplaster i våra schampon, duschkrämer och skrubbkrämer har varit en het fråga i miljödebatten. Och från och med den 1 juli 2018 blir det förbjudet att sälja vissa kosmetiska produkter som innehåller mikroplasterna, rapporterar Dagens Nyheter.


Med mikroplaster menas plastbitar som är mindre än fem millimeter och glider igenom reningsverken ut i havet. De små plastkornen är tillsatta för att ge en slipande effekt men har en negativ påverkan på haven. Varje år hamnar upp till 40 ton mikroplaster i Östersjön.

– Det är vansinne att tillsätta plast i produkter oavsett vilken produkt det är. Det är inte acceptabelt och vi måste arbeta bort det på ett brett spektrum. Vi vet att reningsverken inte fångar upp dem och vi vet att de når haven, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till DN.

Förbudet gäller produkter som sköljs av eller spottas ut, så som tandkräm, duschkräm, raklödder och skrubbkrämer och schampo. Regeringen väntas ta beslut om förbudet i morgon.

Foto: IBL/Shutterstock