Nya rön: Selfies leder till fler plastikoperationer

Med Facetune kan du få perfekt hy utan operation.

Med Facetune kan du få perfekt hy utan operation.

Antalet plastikoperationer har enligt American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery ökat med 33% sedan 2013. En stor bidragande orsak till detta tros vara alla selfies. Folk har med andra ord blivit mer självkritiska och vana att se sitt ansikte med filter och retusch från appar som till exempel Instagram och FaceTune.

Enligt Dr. Sam Rizk, plastikkirurg på Manhattan, är det inte ovanligt att folk tar med sig selfies med ”snyggfilter” till honom för att visa hur de vill se ut. Förutom att huden ofta är utslätad och rynkor borttagna kan dubbelhakan vara borttrollad och näsan förminskad. Enligt Dr. Rizk vill de flesta snarare se ut som en förbättrad version än sig själva än att se ut som någon helt annan.

Frilansjournalisten Ana Udovic har skrivit boken ”Generation ego” om generationen som fått lära sig att det viktigaste i livet är att framhäva sig själv. Att lägga upp selfies i sociala medier är förstås en del av det.

– Förut kanske man kollade sig i spegeln i flera timmar, men man tog inte en bild av det, säger Ana.

Är du selfie-destruktiv? I Baaam nr 2-2015 kan du läsa mer om selfie-fenomenet, som inte minst har drabbat många kändisar. Kim Kardashian släpper till exempel en hel bok med bara selfies i maj.

Läs även:
Charlotta tycker till om Britney Spears retuscherade bilder.
Sarah Jessica Parker, retuscherad eller plastikopererad?
VIDEO: Se Colbie Caillats fantastiska förvandling.

Före och efter bildbehandling med Facetune.

Före och efter bildbehandling med Facetune.

Av: Rose-Marie Söderlund