ät dig snygg

Nya skönhetsknepet - ät dig snygg (så gör du!)

Om du vill ha ditt hudgame on point, måste du bry dig mer om insidan för det du äter och dricker har en direkt påverkan på din hy. Glöm dyra krämer, det är magen som räknas.

Visste du att dina mörka ringar under ögonen, finnarna på hakan eller de där röda fläckarna på kinderna är tecken på att din mage försöker berätta något för dig? Det menar naturläkaren och hudspecialisten Nigma Talib som blivit känd för att kunna titta på en persons ansikte och direkt se om hen får i sig för mycket gluten, laktos, socker eller alkohol.

De här fyra matgrupperna är enligt henne de största bovarna i jakten på ett vackert yttre då de orsakar inflammationer i tarmen. Hon kallar dem för ”age triggers” och kan se vilka du får i dig för mycket av genom att analysera fläckar, finnar, linjer och skuggor i ditt ansikte.

Inom kinesisk medicin är en läsning av ansiktet en naturlig del av att diagnostisera vad som händer med kroppen. Det här är alltså knappast en ny upptäckt. Ändå har Nigma Talib blivit något av en guru inom hudvård och det inres påverkan på hyn. Hon har fått en stor skara kändisföljare, bland andra Sienna Miller, Penelope Cruz och Rosie Huntington-Whiteley, som ofta och gärna hyllar hennes metoder.

Nigma kommer ursprungligen från Kanada, men är baserad i London där hon har sin populära mottagning. Hon är en utbildad naturläkare med över 15 års erfarenhet inom bland annat akupunktur, kinesisk medicin, näringslära, homeopati och örtlära. Hennes filosofi är att du måste gå till roten av problemet istället för att äta mediciner för symptomen av det. Hon utvecklade sitt sätt att avläsa ansikten när hon märkte att patienternas hy förbättrades avsevärt när hon behandlade deras inre problem, istället för att fokusera på yttre lösningar.

I boken ”Reverse the signs of aging”, går hon igenom sin filosofi kring hur matvanor påverkar magsystemet och i sin tur huden. Boken förklarar hur viktigt det är att tänka på vad du äter, inte enbart för din hälsas skull utan även för ditt yttre. Du kan köpa alla dyra krämer i världen, men det kommer inte göra någon vidare skillnad så länge ditt tarmsystem inte fungerar, menar Nigma.

nigma talib

Nigma Talib, 43, är ett levande bevis på att hennes metod fungerar.

Du ser ut som du äter

Matens koppling till inflammationer och kroniska sjukdomar är ett hett ämne just nu. Det är oerhört trendigt att vara gluten- och laktosintolerant, men anledningen till att det upplevs som trendigt är att forskningen kring tarmhälsa är relativt ny. Även om du inte är gluten- och laktosintolerant kan du fortfarande vara känslig och skulle må bättre av att få i dig mindre mat från de här grupperna. Nigma Talib menar att du inte behöver ha en officiell intolerans för att se förändringar i din hud när du utesluter de här fyra grupperna. Du behöver inte heller utesluta maten helt, men de flesta skulle må bättre av att få i sig mindre mängder.

Nigma Talib är långt ifrån ensam om sin teori kring kopplingen mellan tarmhälsan och hudhälsam. Hudterapeuten Nina Nilsdotter är en av de som tycker att maten är enormt viktig om du vill ha fin hy.

– Det här med kosten, det står och faller på det. Det första jag säger till en aknekund är att ta bort gluten, laktos och socker, säger hon.

Nina kan, precis som Nigma Talib, avläsa en hel del om sina kunders inre välmående utifrån hur deras ansikten ser ut. Pannan återspeglar till exempel matsmältningen och hur tarmarna mår. Området runt munnen har att göra med hormonerna, leverns hälsa återspelas vid mungiporna, medan hakan och käklinjen är områden som visar på stress.

– Det finns ett område som kallas ”wine and dine-area”, det mellan ögonbrynen. När jag jobbade på måndagar kunde man direkt se på en patient att ”Jaha, du har haft en sådan helg”, berättar Nina.

Läs även:
Foundationmissarna som får dig att se äldre ut
10 budord som hjälper dig att få den perfekta brännan
Gigi Hadids absolut bästa beautyknep

”Allt som är bra för magen är bra för huden”

Huden är bara ett av alla sätt som kroppen använder för att signalera hur den mår, men det är på något sätt det sista steget. Om du är deprimerad, äter mediciner eller är ute och röjer en kväll så är det klart att huden påverkas. Du har säkert själv upplevt en förändring i huden efter en natt med dålig sömn, men som ung kan man i princip behandla sin kropp hur som helst och ändå vakna upp fräsch som en nyponros. Sena utekvällar med för mycket alkohol och för lite sömn lämnar knappt några spår i ansiktet, medan samma kväll får dig att se ut som Gollum när du är i 30-års åldern. Men om du tror att det här inte är något som du behöver tänka på förrän då, så tror du fel.

– Du ska alltid tänka på att äta bra. Man behöver inte go nuts, men ät enligt tallriksmodellen och undvik processad mat, anser Nina som rekommenderar medelhavsdieten. Den innehåller mycket bra oljor, säsongsbetonade grönsaker, fisk och kyckling, kryddor som chili, vitlök och ingefära.

Egentligen är det inte krångligare än att äta mat som du mår bra av. Mår du bra, kommer din hy också att mår bra. Du blir ju piggare i längden av en banan jämfört med ett winenerbröd, och man behöver inte vara Einstein för att förstå skillnaden i hur en matig sallad påverkar hudhälsan jämfört med en flottig burgare.

– Jag brukar faktiskt säga att det är lättare att äta sig snygg än att smörja sig snygg. Egentligen är det jätteenkelt. Allt som är bra för magen är bra för huden, avslutar Nina.

Nigma Talib rekommenderar en 12-veckors detox då du avstår helt från de här fyra matgrupperna och adderar tarmvänlig mat, som buljong och gröna smoothie. Därefter kan du äta enligt 80/20-regeln, mestadels ”bra” och 20 procent lite mindre bra. Det låter som ett råd i Baaams smak, för vi skulle aldrig drömma om att helt avstå från croissanter, vin eller krispiga pommes frites. Det är ju sådant som gör livet värt att leva, eller hur?

Face food – enligt Nigma Talib

Gurkmeja

Bär (särskilt blåbär, tranbär, jordgubbar, hallon och björnbär)

Fisk (lax, makrill, ansjovis och sardiner)

Nötter och frön (särskilt linfrön, valnötter)

Grönsaker (broccoli, blomkål och bok choy är extra bra för hälsan och hormonrelaterade problem)

Alger, som klorella

Vitamin- och mineraltillskott: Nigma förklarar att jorden inte längre är lika rik på de näringsämnen som kroppen behöver och rekommenderar dagliga tillskott av C-vitamin, E-vitamin, selen, folsyra, D-vitamin, kalcium/magnesium och karotenoider

De fyra ansiktena

SOCKER

Mager look

Linjer och rynkor i pannan

Hängande hud under ögonen

Finnar

Tunn hy

Mörkgrå eller degigt vit ton

GLUTEN

Röda fläckar på kinderna

Puffiga kinder och käkar

Finnar i pannan

Finnar eller mörka fläckar på hakan

VIN

Hängande ögonlock

Linjer och finnar mellan ögonbrynen

Uttorkad hy med linjer över kinderna

Rödaktig hudton

Fina linjer och rynkor under ögonen

MJÖLK

Svullna ögonlock

Påsar under ögonen

Mörka partier under ögonen

Bleka kinder

Akne och finnar

Finnar runt hakan

Läs även:
Baaam slår hål på åtta vanliga skönhetsmyter
Hemligheten bakom fräschare hy (det är enklare än du tror!)
Vanliga (otippade!) misstag som förstör ditt hår

Foto: Thinkstock, Instagram, IBL-AOP