Kvinna med mörka pigmentfläckar i ansiktet.

Pigmentfläckar av solen? Det här kan du göra!

Pigmentfläckar beror i de allra flesta fall på solen. Men de går att förebygga – och att behandla! Det här kan du göra.
Sanningen om hudvård – gruppen testar retinol
0:41

Efter reklamen: Sanningen om hudvård – gruppen testar retinol

(0:41)

Slå på ljud

Pigmentfläckar, solfläckar, lentigo solaris eller åldersfläckar. De har många namn, de bruna semesteröarna som brukar dyka upp i ansiktet och på händerna.

Det som utmärker en pigmentfläck är att den är platt, ofta oval och har en jämn färg. I början är fläckarna små, ofta mindre än 5 millimeter i diameter, men med tiden kan de bli fler och större. Fläckarna kan smälta ihop och bilda större områden som ser missfärgade ut.

Den stora boven i dramat heter sol. När vi solar bildas melanin, ett naturligt pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Men melaninproduktionen kan även öka av andra skäl, till exempel ålder, hormoner, skador på huden och av läkemedel. Och det är då områden med ojämnt pigment eller fläckar uppstår.

Vem drabbas av pigmentförändringar?

  • Generellt kan man säga att ljus hud får lättare solfläckar än mörk hud. De ser också olika ut: På ljus hud är pigmentfläckarna ljusbruna och på mörk hud är de mellanbruna.
  • Huden kan också bli mörkare efter att man har haft en inflammation i huden. Detta gäller bland annat om man har akne, eksem eller rosacea.
  • En annan vanlig orsak till pigmentförändringar är p-piller. Man brukar säga att ungefär 10 till 25 procent av de kvinnor som tar p-piller får melasma, vilket är typ av hormonell pigmentering som oftast uppstår i ansiktet.
  • Gravida drabbas också oftare. Mellan 10 och 15 procent får melasma.
  • Pigmentfläckar kan också vara ärftliga.

Så kan pigmentfläckar förebyggas

Om man inte störs av sina fläckar kan man lugnt låta dem vara. Pigmentfläckar är helt ofarliga.

Men om man vill slippa dem ska man först och främst se till att de inte uppstår och det gör man genom att vara flitig och generös med att använda solskydd. Minst spf 50 brukar rekommenderas till ansiktet. Man bör också komma ihåg att återapplicera solcrèmen var tredje eller fjärde timme – och använda crèmen även mulna dagar eftersom UV-strålningen delvis tränger igenom moln.

Har man precis börjat få smärre pigmentförändringar kan man prova en crème som löser upp melanin.

Så fungerar anti pigment-crèmer

Idag använder man ingredienser som löser upp det melanin som klumpat ihop sig i fläcken.

Leta efter lakritsrot, kojicsyra eller retinol, som anses ha en utjämnande effekt på hudtonen. Ett annat tips är att kika efter thiamidol i innehållsförteckningen. Det anses reducera mörka fläckar.

Det finns också crèmer som kallas ”blekande”, trots att blekande ämnen, till exempel kvicksilver och hydrokinon, är förbjudna i EU. Produkterna säljs trots det i vissa webbshoppar, men det är inget vi rekommenderar.

Hydrokinon är dock klassat som läkemedel och skrivs ibland ut av hudläkare.

Det finns också en naturligt förekommande släkting till hydrokinon – arbutin. Den anses mindre irriterande på huden och använd i en del anti pigment-crèmer.

Pigmentbehandlingar på klinik

Har man mer omfattande pigmentförändringar kan de behandlas av hudläkare. Men man får betala behandlingen själv eftersom fläckarna är ofarliga och egentligen inte behöver tas bort.

Ofta behöver man flera behandlingar för att få resultat.

De metoder som framförallt används mot pigmentfläckar är

  • Kemisk peeling med syror.
  • IPL- behandling med ljuspulser. IPL fungerar dock inte på hormonella pigmentfläckar.
  • Laser, till exempel laserpeeling.
  • Dermapen (så kallad microneedling).
  • Cosmelan, som är en tvåstegsbehandling där första steget – en avfettande ansiktsmask – utförs på klinik. Det andra steget är hemmabehandling med särskilda produkter.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Solkysst på några få timmar – 10 populära brun utan sol-produkter för ansiktet
Solskydd för håret: 13 produkter med UV-skydd
Brun utan sol-produkterna som är bäst i test – från budget till lyx