kvinna rakar sig

Den här rakhyvelreklamen visar kvinnor som faktiskt har kroppshår

Rakhyvelsföretaget Billie tröttnade på reklamfilmer som visar redan hårlösa kvinnor raka eller vaxa sig, så de gjorde en egen kampanj – med syftet att normalisera kvinnors kroppshår.

Läs mer: Så rakar du bikinilinjen utan att få röda prickar – expertens bästa tips

Det har länge funnits en del märkliga inslag i reklamer för produkter som riktar sig till kvinnor. Bland annat så är mensblod blått i reklamer för bindor och tamponger och kvinnor rakar och vaxar ben som redan är helt hårlösa. Det amerikanska företaget Billie är i ropet efter sin senaste kampanj där vi får se kvinnor som faktiskt har kroppshår. Enligt företaget själva är det den första rakhyvelreklamen med håriga kvinnor. Syftet är att normalisera kvinnlig kroppsbehåring och betona att rakning är ett val. Oavsett om du är ute efter att få bort allt hår, styla eller bara ”snygga till” lite.

Med kampanjen vill företaget lyfta alla kvinnor, de med och utan hår. Kampanjen #projectbodyhair har fått många positiva reaktioner och hyllas på sociala medier.

– Att bara visa släta och hårlösa ben känns som ett ålderdomligt sätt att representera kvinnor. Vi har alltid sagt att rakning är ett val. Det är ditt hår och ingen ska säga åt dig vad du ska göra med det. Vi är exalterade över  att lansera en kampanj som kommer hjälpa till att normalisera kroppsbehåring och förändra det endimensionella sättet som kvinnor porträtteras i media, säger Georgina Googley, en av Billies grundare, i ett pressmeddelande.

Läs mer: 6 anledningar att aldrig mer raka könshåret

Utöver reklambilder och en reklamfilm med kvinnor med kroppshår donerar Billie även bilderna till bildbanken Unsplash, eftersom det idag är svårt att hitta positivt framställda genrebilder på kvinnor med kroppsbehåring.

Billie söker fler håriga modeller till kampanjen och känner du att du vill dela med dig kan du ladda upp din bild på deras sajt, eller under hastaggen #projectbodyhair.

– Det är fantastiskt att Billie är det första rakhyvelsföretage som faktiskt visar kvinnor med kroppshår. I alla reklamer för rakhyvlar – av någon anledning som jag inte kan första – har modellerna redan len och hårlös hud. Hur kan man veta om rakhyveln gör sitt jobb om allt den gör är att dra av lite rakskum? Och framförallt – varför är det så tabu att visa kvinnlig kroppsbehåring? säger fotografen Ashley Armitage, i ett pressmeddelande.

Källa: Buzzfeed beauty Foto: Billie

Artikeln publicerades först på MåBra.