Så använder du hårolja - räddaren för torrt och frissigt hår

Ett eller två pumptag med hårolja räcker till hela håret.

Ett eller två pumptag med hårolja räcker till hela håret.

Upplever du att håret blir lite extra torrt och livlöst på hösten och vintern? Det har ofta med den torra luften att göra, såväl inomhus som utomhus. Ett sätt att råda bot på problemet är att använda hårolja.

Vad är då hårolja och vad är det bra för? De naturliga oljorna (till exempel arganolja, marulaolja och avokadoolja) innehåller vårdande antioxidanter och E-vitamin och fungerar lika bra som intensivkur för torrt och skadat hår som vårdande stylingprodukt.

Mängden olja beror så klart på hur mycket hår du har samt i vilket skick det är, men några droppar (1-2 pumptag) räcker. De flesta oljor fungerar i både vått och torrt hår och bör främst appliceras i hårets längder och toppar.

Alice Badaru Kisie, hårvårdsexpert på Schwarzkopf Gliss, berättar mer:

Håroljor gör underverk för trötta hår. De skyddar mot värme, reparerar, dämpar friss samt elektriskt hår och ger lyster.

Hur applicerar jag bäst hårolja?
– Oljan fungerar bäst som leave in-kur när håret är torrt. Använd endast 2-3 droppar. Har du lockigt hår kan du använda oljan mer generöst. Arbeta då försiktigt in den i hela håret. Vid rakt hår fördelas oljan i handflatorna och stryks sedan försiktigt mot yttre ytor och hårtoppar, samtidigt som håret närmast rötterna lämnas obehandlat. Du kan även smörja in oljan i hela håret som en vanlig hårkur, både i torrt och blött hår. Bäst resultat får du om du virar en varm handduk runt huvudet och låter den sitta kvar i de cirka 20 minuter du låter oljan verka. Skölj ur oljan genom att först arbeta in en klick schampo i det inoljade men torra håret. Schamponera sedan håret på vanligt vis med vatten, en eller två gånger.

Läs även: The Body Shop lanserar kroppsprodukter med arganolja

Schwarzkopf Gliss håroljor kostar ca 80 kr och finns för alla olika hårtyper.

Schwarzkopf Gliss håroljor kostar ca 80 kr och finns för alla olika hårtyper.

Håroljor från Maroccanoil, Kiehl's, Kérastase och Alterna.

Håroljor från Maroccanoil, Kiehl’s, Kérastase och Alterna.

1. ”Original Treatment” från Moroccaonoil.
2.
”Superbly Restorative Argan Dry Oil” från Kiehl’s.
3.
“Elixir Ultime” från Kérastase.
4.
”Bamboo Smooth Kendi Oil Pure Treatment Oil” från Alterna.

Av: Rose-Marie Söderlund