bli av med pormaskar

Så blir du av med pormaskar (det är enklare än vad du tror!)

Pormaskar är något vi alla kämpar med, men hur gör vi för att bli av med dem? CHIC listar de vanligaste missarna att undvika för en fräschare hy.

Ansiktsmasker, portömning och rengörande remsor. Knepen för att bli av med pormaskar är många och några är väldigt avancerade och inte alls snälla mot plånboken. Men det dyra behöver inte alltid vara bättre. Baaam listar missarna du gör, och ska undvika, för att bli av med pormaskarna för gott.

Missa inte:
Budgetprodukten som Kim Kardashian använder varje dag
Sex smarta sminktips för dig med pollenallergi
Därför ska du ha babypuder i ansiktet (särskilt i sommar!)

1. Du tvättar ansiktet före duschen

När du rengör ditt ansikte så vill du antagligen använda produkter som är gjorda för just det. Därför väljer många att tvätta ansiktet innan de duschar – men det ska du inte göra.

När du duschar så kan det rinna ner både schampo och balsam i ditt ansikte vilket kan täppa igen dina porer. Välj då istället att rengöra ansiktet med dina produkter som ett sista steg i duschen.

2. Du tränar med smink

När du svettas öppnar dina porer upp sig, om du då har smink i ansiktet så kommer porerna blir igentäppta och huden blir irriterad och kan även leda till finnar.

Så, ta bort allt smink innan du ställer dig på crosstrainern och låter svetten lacka!

bli av med pormaskar

Om du använder oljebaserat smink så är det viktigt att skrubba ansiktet ett par gånger i veckan för att rengöra på djupet.

3. Du sover på smutsiga kuddar

När du sover absorberar din kudde upp smuts, svett och smink från huden bara för att sedan skicka över alla rester tillbaka till ditt ansikte. Det här innebär att du, under hela natten, täpper igen porerna bara du ligger ner på kudden.

Med andra ord: det är viktigt att byta örngott ofta, gärna var tredje dag. Det kan verka jobbigt, men din hud kommer må så mycket bättre.

4. Du tvättar inte bort oljebaserat smink ordentligt

Det är ingen hemlighet att smink täpper igen porerna, speciellt när sminket är oljebaserat. Varför? För att det torkar ut huden och resulterar i pormaskar.

Var noga med att läsa innehållsförteckningen när du köper nya produkter för att veta säkert om ditt smink innehåller ingredienser som kan täppa till huden. Om du sedan väljer att använda oljebaserat smink så är det viktigt att du kommer ihåg att skrubba ansiktet ett par gånger i veckan för att rengöra på djupet.

hur får jag bort pormaskar

Det är viktigt att rengöra ansiktet – men inte innan duschen!

5. Du bär hatt alldeles för ofta

En hatt är så snyggt och kan ta vilken outfit som helst till nästa nivå. Men var försiktig! En hatt ”stänger in” huden, speciellt i pannan och bakterier frodas där under.

Ett tips är att alltid ha rengörande servetter i väskan och använda dem mellan varven, då gör du din hud en stor tjänst!

6. Du har lugg

Här är det lite samma princip som med hatten. Trots att din lugg är snygg, cool och trendig så täpper den faktiskt igen huden i pannan – ännu mer än hatten.

När ditt hår blir smutsigt så är det luggen som råkar ut först. Oljan i håret sätter sig i pannan och tvärtom, så det blir lite samma grej som den smutsiga kudden. Kom ihåg att rengöra lugg och panna noga!

Ännu fler tips:
Enkla knepet för fräsch hy (som många missar!)
12 sekundsnabba sminktips som verkligen gör skillnad
De vanligaste misstagen du ska undvika för perfekta ögonbryn

Foto: IBL