80-talet gör comeback

Så gör 80-talet storstilad comeback hösten 2016

Årtiondet som länge varit synonymt med dålig smak genomgår just nu en trend-revival som syns såväl i sminksammanhang, som i modellcasting och i kollektionerna från de stora modehusen.

Lila ögonskugga, konturerade kindben, krispigt krusiga lockar och en topptrimmad body med kvinnliga kurvor. Det räcker att slänga ett öga på senaste utgåvan av Carine Roitfelds tongivande trendbibel, CR Fashion Book, för att hitta beauty-bevis som slår fast vid att 80-talets skönhetsideal är lika heta nu som då.

Isabel Marant FW16

Isabel Marant FW16

Omslaget pryds av Gigi Hadid, supermodellen som nått stjärnstatus tack vare sociala medier med 15,8 miljoner följare på Instagram senast vi kollade. Gigi är vår tids svar på 80-tals fantasin om “the all American girl-next-door”. Hon är hälsosam, vacker, vardaglig och tycks alltid ha ett leende på läpparna. Och hon är nästan läskigt lik modellen Michaela Becru som hade sin storhetstid i slutet av 80-talet.

gigi hadid

Gigi Hadid är lik modellen Michaela Becru som hade sin storhetstid på 80-talet.

Men Gigi Hadid är långt ifrån ensam om att ha en lookalike från årtiondet. Den danska toppmodellen Frederikke Sofie Falbe Hansen har kallats en kopia av Kim Basinger som ung. Ett annat exempel är Saint Laurent-musan Nastassia “Staz” Lindes, som utöver sitt förnamn även delar utseendemässiga likheter med skådespelserskan Nastassja Kinski, som fick sitt stora genombrott i filmen “Paris, Texas” från 1984. Tillsammans representerar dessa unga modeller en oerhört positiv utveckling – där både personlighet och kurvigare kroppsformer tillåts ta plats på catwalken. Precis som förr när Cindy Crawford var ett nytt namn på scenen.

Michaela Becru

Michaela Becru på ett omslag på 80-talet.

Sminkmässigt är det främst den inflytelserika makeup-artisten Pat McGrath som har sett till så att eran känns cool igen. Hon inspireras ständigt av sin ungdomstid som klubb-kid i 80-talets London och drar sig sällan från att skapa färgstarka sminkningar med extra allt. Trenden trappas även upp till hösten, då hardcore-fashionistan drar åt Isabel Marants breda bälten i midjan och på partykvällen svidar om till Saint Laurent vars 80-tals doftande skapelser skulle göra tjejerna i kultrullen Heathers från 1988 giftgröna av avund.

Ännu mer höstmode inför hösten 2016:
Stor guide: Allt om höstens hetaste trender 2016
17 trendiga höstkappor till hösten 2016
Höstmode 2016: 16 trendiga köp i leopardmönster
21 snygga hoodies och sweatshirts till hösten 2016
21 snygga köp i sammet till hösten 2016
Höstskor 2016: Allt om höstens hetaste trender

Av: Filippa Berg

Foto: IBL