Så lägger du den perfekta eyelinern

Alexa Chung har skapat en egen eyeliner för Eyeko.

Alexa Chung har skapat en egen eyeliner för Eyeko.

Vårens eyeliner är skarp som en skalpell eller aningen sotad. Darrig på hand? Lugn, det är övning som gäller innan man blir lika säker som Alexa Chung, till synes född med en perfekt vinge i ögats ytterkant.

Maggie Gelush, frilansande makeupartist, förklarar att en kajal är lättare att hantera än en flytande liner, vilket gör den till ett perfekt nybörjarknep.

– Sudda ut kajalen en aning och avsluta med att trycka på ögonskugga i samma färg som pennan med en snedskuren pensel över linjen. Tryck dit skuggan i små korta drag för att lättare få till de snygga raka linjerna som kännetecknar den grafiska eyelinern.

Maggie Gelush är frilansande makeupartist.

Maggie Gelush är frilansande makeupartist.

Trenden går, om vi ska tro Maggie och det vi sett av vårens visningar, dessutom åt mer förlåtande varianter än enbart det skarpa kattögat. Det kan vara allt ifrån att sota linjen en aning, till att byta ut sin typiska svarta eller bruna liner till en starkare färg.

– En färg som varit supertrendig och som jag tror kommer hålla i sig är blått. Om man inte känner sig helt bekväm med att bära en färgstark liner så kan man köra på en svart och markera undre fransraden med en färgstark penna istället, berättar Maggie.

Blå eyeliner hos Fendi våren 2015.

Blå eyeliner hos Fendi våren 2015.

Stegen till en lyckad liner

  • Se till att ögonlocket är torrt från exempelvis kräm. En primer eller skugga kan ge bra grund. Blunda inte utan titta in i spegeln när du applicerar, annars blir linjen skrynklig.
  • Anpassa din liner efter ditt ögas storlek och form.

    – Personer som har större ögonlock passar ofta bättre i bred eyeliner, medan personer som har lite mer hängiga ögonlock eller mindre yta på ögonlocken klär bättre i tunn eyeliner, säger Maggie.

  • Börja i mitten. Applicera linern på mitten av ögat och ut, innan du sedan fortsätter med linjen från ögats inre hörna och ut längs med fransraden.
  • Öva, öva, öva. Övning ger färdighet. Kajal eller krämliner på burk är ofta lättare att hantera då de inte behöver läggas i samma svepande rörelse och lättare kan fixas till och räddas upp med en bomullspinne. Varför inte öva lite på kvällen precis innan du ändå ska tvätta av dig din makeup?
  • Hitta rätt vinkel!

    – Knepet att sätta en penna från näsvingen till brynets ytterkant för att hitta rätt vinkel på ’vingen’ är bra mycket mer aktuellt än vad jag trodde. Jag blev mycket mer nöjd med helhetsintrycket efter att jag började praktisera det, tipsar Lisen Sundberg, skönhetsredaktör på Baaam.

  • Undvik glipor. Se till att det inte blir något ljust mellanrum mellan linjen och fransraden (titta även från sidan) och fyll i den övre fransraden om du har glest mellan fransarna genom att trycka in svart ögonskugga mellan fransarna från fransradens undersida med en lite hårdare, smal pensel.

Läs även:
6 geniala trick för att få till en perfekt eyeliner.
VIDEO-tutorial: Svart eyeliner och röda läppar.
Så får du perfekta ögonbryn i tre enkla steg.

Av: Lisen Sundberg Foto: Antoni Ruiz Aragó

Perfekt eyeliner hos Prada.

Perfekt eyeliner hos Prada.