Så rakar du bikinilinjen utan att få röda prickar – expertens bästa tips

Att raka bikinilinjen medför ofta problem som röda prickar, klåda, irriterad hur och inflammerade hårsäckar. Vi frågade sexologen Suzann Larsdotter om hur du underhåller busken på bästa och mest skonsamma sätt.
1:39

Efter reklamen: 9 spännande sexställningar du inte har testat förut

(1:39)

<p>Hotta upp sexlivet med lite nya sexställningar. Vi har bilder (och beskrivningar) på nio sexställningar för heteropar som ger mer njutning för er båda. </p>

Läs även: Vaxa, lasra eller raka? Totala guiden till hur du bäst tar bort hår på kroppen

Sommar, sol och irriterade, röda prickar i bikinilinjen. Ibland vill man raka sig, ibland vill man inte. Men för dig som väljer att ta till rakhyveln finns det en del tips och tricks för att undvika att problem med irritation, klåda, inåtväxta hårstrån och röda prickar.

Vi frågade sexologen Suzann Larsdotter om hur du bäst går tillväga för att raka bikinilinjen på ett säkert och skonsamt sätt.

Använd endast produkter som är speciellt framtagna för intimrakning. Tänk på att inte raka dig samma dag som du tänker vara på stranden eller bada i en pool. Huden kan irriteras av sand, salt, klor och sol.

Börja med att tvätta området med ljummet vatten så att hårstråna sväller – det underlättar rakningen.

Läs mer: 6 anledningar att aldrig mer raka könshåret

Använd alltid en bra rakhyvel med fuktremsa som gör att bladen glider enklare. Var noggrann så att bladet alltid är vasst. Byt blad vid första tecken på tröghet eller irritation. Gamla rakblad kan samla på sig bakterier. Rengör hyveln under och efter rakningen.

Använd en spegel så det tydligt syns vart du rakar dig. Raka dig medhårs med jämna, långsamma rörelser. Tryck inte för hårt – då ökar nämligen risken för irritation.

Efter rakning skölj huden med kallt vatten som stänger porerna och torka varsamt med en mjuk handduk. Återfukta gärna huden efter rakning med en hudkräm avsedd för intimområdet. Det finns numera specifika produkter som ska förhindra irritation och röda prickar.

Undvik att raka under några dagar om huden eller slemhinnorna blir irriterade. Tänk på att könshåret faktiskt fyller en viktig funktion då det bildar ett skyddande luftlager och både ventilerar och förhindrar smuts och bakterier att slippa in.

Foto: RFSU, IBL/Shutterstock