Perfekta bryn? Jo, det går – med dessa 6 enkla knep

Om ögonen är själens spegel så är ögonbrynen guldramen runtom. Att få till snygga bryn kan kännas knepigt – men med dessa enkla tips kan vem som helst lyckas.

Följ dina egna bryns form

Inga ögonbryn ser exakt likadana ut, inte ens dina egna. Därför är det absolut ingen idé att försöka efterlikna någon annans bryn som du tycker är snyggt – för det ser högst antagligen inte ut på samma sätt i ditt ansikte. Ögonbryn kommer helt enkelt i alla olika former så hitta den som passar dig bäst. Om du behöver hjälp med det så finns det olika brow bars eller makeup-artister som kan hjälpa dig på vägen.

Färgmatcha med håret

Färgen på dina bryn och nyansen på ditt hår gör sig bäst tillsammans om de samspelar. Brukar du till exempel göra ljusa slingor i ditt mörka hår till sommaren? Då är det en bra idé att anpassa ögonbrynens nyans till din nya hårfärg. Dessutom är det värt att tänka på om du har en varm eller kall ton i brynens naturliga färg – det underlättar om du vill fylla i dem sedan.

Eller så struntar du i det och gör precis som du vill.

Penna, skugga eller gel?

Om du vill fylla i dina bryn med en penna eller en skugga är en smaksak. Om du väljer att använda ögonbrynspenna så är det viktigt att vara lätt på handen och inte pressa på färg. Då blir resultatet ett skarpt bryn som uppenbart är ditritat. Skugga är lite mildare men kan lätt ”flyta ut”, så var försiktig att inte ditt bryn plötsligt är dubbelt så tjockt. Det kan nämligen vara svårt att se exakt var skuggan landar. Övning ger, som vanligt, färdighet. Det finns även färgad ögonbrynsgel som ger ett mer naturligt resultat, om det är det du är ute efter. Så välj efter smak och testa.

Rätt teknik gör skillnad

Markerade bryn är något som många vill ha men det gäller att hitta rätt teknik så att resultatet om du inte vill ha ett uppenbart sminkat bryn, vilket såklart är helt okej om det är vad du är ute efter.

För att få en naturlig känsla studera dig i spegeln och se hur ditt eget bryn ser ut från början. Utgå från det och jobba dig försiktigt utanför kanterna och fyll i där brynet är glest. Något du kan testa är att låta ögonbrynet inte vara helt ifyllt utan lite utsuddat – det gör genast din look mer naturlig!

Fixera med bryngelé

Du kanske har märkt att hårstråna i dina ögonbryn kan vara längre på ena stället medan de är kortare på något annat ställe. Långa strån kan vara lite yviga och svåra att hålla på plats – om du inte använder en gelé förstås! Ögonbrynsgelé finns i både i klar och färgade varianter. Välj den klara om du bara vill hålla brynet på plats och den färgade om du vill ge nyansen en extra push!

Pincett – ja eller nej?

Om du vill ha buskiga bryn med markerad look – lägg ner pincetten. Plocka bara bort de stråna som ser ut som att de är vilse och absolut inte hör hemma med resten av brynet. Ett vildvuxet ögonbryn är som en tom canvas redo för dig att göra vad du vill med! Vill du istället forma om ögonbrynet är pincett ett bra hjälpmedel, bara fantasin sätter gränserna.

Foto: IBL/Thinkstock