Skönhetstrender 2019: Allt om säsongens smink, make up och produkter

Skönhetstrender 2019: Så sminkar vi oss i år

Vilka är de stora smink- och skönhetstrenderna 2019? Matt hy, glossy ögonskugga och hållbarhetsfokus är tre av dem. Baaam listar årets hetaste smink, färger och hudvård.

Skönhetstrenderna 2019 kan sammanfattas med två ord: 90-tal och hållbarhet. Det här året säger vi ”tack och hej nästa grej” till glow. Nej okej, det är inte hundra procent sant. Men matt hy gör comeback! Liksom läppennan och läppstift i bruna nyanser. Det råder färgexplosion och skönhetsbranschen måste börja ta hänsyn till miljön. Baaam listar årets hetaste smink- och skönhetstrender. Scrolla ner och bli expert du också.

Läs allt om hårtrenderna 2019: Årets hetaste frisyrer och färger

Skönhetstrend 1: Matt hy

Om 2018 var året då vi sheetmaskade oss genom livet och fyllde på med serum och oljor för att få till ett perfekt glow – är 2019 året då matt hy gör comeback. Ja, nu låter vi produkter som ger en matt finish ta plats i badrumsskåpet igen. Åtminstone om vi ska tolka catwalken inför året. Men gråt inte floder för det här om du är ett inbitet glow-fan. Vi har svårt att se att den omåttligt populära trenden med glow svalnar av (i alla fall än på ett tag), däremot ser vi ut att ha ett år framför oss där det dyker upp fler spännande produkter för dig som vill matta ner hyn något.


Skönhetstrend 2: Färgfrossa och colour blocking

Grafiska linjer, starka färger och lekfulla kombinationer – vi talar om ögonskuggan 2019. Istället för att använda en eyeliner för skapa grafiska linjer kring ögonen låter vi nu skuggan göra jobbet. Och vi snålar inte på krutet, nej nu tar vi i från tårna för att skapa lekfulla mönster och färgkombinationer. More is verkligen more just nu och färgskalan är bred. Gult, rosa, grönt, blått, orange – färgexplosionen är ett faktum och målet är att vara lika färgglad som en godishylla i ansiktet när du är klar med din make up.


Skönhetstrend 3: Läppenna och bruna nyanser

En av de stora trenderna från 90-talet som vi kunde svära på att vi var färdiga med är – håll i dig nu – tillbaka. Bruna och beige nyanser tar nu plats på våra läppar och vill du vara helrätt låter du dessutom en penna i en något mörkare ton ringa in läpparna. Våga testa, vi tror på en ny hit här!


Skönhetstrend 4: Glossy glossy på läppar och ögon

Öppet meddelande till dig som älskar glow och fick lätt andnöd under punkt ett ovan: Du kan vara lugn! Om hyn ska vara matt i år tar vi igen det i ögonskugga och på läppar där vi gärna öser på med glow, glitter och shimmer 2019. Läppglansen är tillbaka – och vi snålar inte. Har du ett matt läppstift kan du med fördel lägga ett transparent lipgloss ovanpå det och krämiga ögonskuggor får gärna överanvändas.


Skönhetstrender 2019: Hudvårdsprodukter för kroppen

Ett av varumärkena som tar tillvara på hudvårdstrenden för kroppen är svenska Monsun, som erbjuder veganska produkter för kropp och själ. Du hittar produkterna på Kicks.

Skönhetstrend 5: Hudvårdsprodukter för kroppen

Rengöring, peeling, serum och AHA-syra – för kroppen! Den rådande hudvårdstrenden letar sig nu till andra delar av kroppen än bara ansiktet. Hemma-spa får ett ordentligt uppsving 2019 och i badrumsskåpen låter vi bodylotions med aktiva ingredienser, kroppsmasker som verkar över natten och cellförnyande fotkrämer ta plats.


Skönhetstrend 6: Rosa

2019 är som sagt färgexplosionernas år och en nyans som står ut lite extra på skönhetskartan är rosa. Vi ser knalliga rosa ögonskuggor som för tankarna till 80-talet, puderrosa rogue och skimrande rosa läppstift. Och på tal om just läppstift – rosa läppar ser ut att utmana de röda läpparnas roll som go to-sminket som lyfter en enkel look. Satsa på en försiktig nyans för en romantisk look, eller gå åt det lekfulla hållet med stark fuchsia.


Skönhetstrend 7: Eftertanke och hållbarhet

Den rådande hållbarhetstrenden har såklart även fått genomslag inom skönhetsbranschen och fler och fler varumärken satsar nu på produkter som gör gott för både miljön och fåfängan. Veganska produkter fortsätter att ta stor plats på trendkartan 2019, liksom miljövänligt smink.

Skönhetsindustrin verkar vara enad om att minska användningen av plast, exempelvis genom nya typer av förpackningar. Flera märken väljer nu att använda återvunnen plast och Lush har lanserat helt förpackningsfria produkter. Rengöringsoljor, ansiktsserum och schampo är exempel på produkter de har släppt i fast form.

Även vattenfrågan har fångat branschens uppmärksamhet. Kosmetikjätten L’Oréal har meddelat att de ska minska förbrukningen av vatten med 60 procent senast år 2020 och fler varumärken hänger på. Av den här anledningen spår vi fler torra produkter kommande året – tänkt dig typ rengöringsprodukter i pulverform eller torra sheet masks.

2019 vill vi inte bara ha kul när vi sminkar oss – vi vill också att våra produkter ska vara snälla mot moder jord, djuren och människan.

Läs mer:
Årets hetaste frisyrer och färger
Test: Vilken modetrend borde du satsa på våren 2019?
30 snygga frisyrer till säsongens alla fester
Plattång, locktång och hårfön – nio stylingverktyg i olika prisklasser
Allt du behöver veta om retinol – och bästa produkterna för dig

Foto: Mondadori