Den här hudkrämen ska få dig att somna – vi har testat den

En lila, lavendeldoftande hudlotion har på kort gått varvet runt internet och påstås av många kunna mota bort sömnsvårigheter. Baaam har testat – och utvärderat – produkten.

Läs mer: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet

Lush hudlotion Sleepy har under hösten och vintern fått ett rykte om sig att i princip kunna bota insomni. Det är inget som företaget själva påstår, snarare är den utlovade effekten att du ska känna dig avslappnad och lugn. Vilket i sin tur skapar bra förutsättningar för en god natts sömn. Men när recension efter recension och artikel efter artikel påstod att doften fått de mest inbitna sömnsvårigheterna att ge vika skapades en internetmyt.

Självklart var vi tvungna att testa krämen själva.


Läs mer: Test: Hur många av IMDB:s topp 100-filmer har du sett?

Första natten

Sleepy har en fin lila färg och doftar lavendel och söt vanilj. Jag smörjer in hela kroppen med krämen innan jag ska gå och lägga mig, försöker ligga så att näsan är lite nära de insmorda ytorna och tar djuuupa andetag för att verkligen känna doften. Klockan är kanske 22.30 och det här är den sådan kväll då jag försöker ”gå och lägga mig i tid”. Som en obotlig kvällsmänniska är det här en stor utmaning. Jag vänder och vrider mig i sängen i dryga en timme. Jag luktar gott men känner mig sådär avslappnad.

Till slut tar jag beslutet att tyngre medel behövs för att jag ska lyckas somna och sätter på favoritpodden ”Sleep with me”. Det tar ytterligare 30 minuter innan jag somnar till ljudet av Drew Ackermans sömniga, monotona röst. Just den här natten kanske jag inte kan skylla sömnsvårigheterna på krämen, jag hade uppenbarligen en dålig kväll generellt.


Andra natten

Krämen är tillbaka – och den är revanschsugen. Andra försöket har lite bättre förutsättningar. Jag är tröttare, klockan är 23.45 istället för 22.30 och jag har precis innan smörjandet utfört den sömniga uppgiften Vika Ihop Tvätt. Och det går bättre, jag somnar på kanske 30 minuter. Helt okej för en person med ständiga sömnsvårigheter.

Läs mer: Quiz: Vem i ”Sex and the City” är du?


Tredje natten

Tredje och sista testnatten med Sleepy. Det har gått ett tag sedan jag sist testade den, mest på grund av lathet och glömska, men jag är taggad. Framför allt är jag taggad på att sova. Förutsättningarna för en god natts sömn är från början bra: det är måndag, jag sov endast fyra timmar föregående natt och har haft vänner över på middag. Jag är T R Ö T T. Jag smörjer in mig med den lila krämen, låter den sjunka in samtidigt som jag borstar tänderna och tvättar ansiktet, går och lägger mig. Somnar på två röda. Succé!


Summering

Det är en trevlig lotion. Den är lila och fin, luktar gott och återfuktar huden. Är den hemligheten som äntligen får mig att sova ordentligt? Svar nej. Det finns mycket i livet som påverkar din sömn, stress, fysisk aktivitet, ångest och mycket annat. Jag har svårt att tro att en hudkräm kan ha en särskilt stor inverkan. Däremot tror jag absolut att dofterna kan ha en lugnande verkan och att det i kombination med allt det andra kan bidra till att man överlag känner sig mer avslappnad – och därmed har lättare att somna på kvällen. Påståendet att lavendel och vanilj kan verka lugnande är faktiskt inte helt taget ur luften. Det finns studier som visar på att doften av vanilj kan dämpa ångest och lavendel kan verka mot depression och insomni.

Letar du efter hjälp med svåra sömnproblem? Leta vidare (till exempel hos vården). Vill du ha hjälp med att slappna av på kvällen och råkar samtidigt vara i behov av en hudlotion? För all del, testa Sleepy.

Foto: Lush, IBL/Shutterstock