Artikeln innehåller reklamlänkar
Så räddar du torrt och slitet sommarhår – och produkterna du behöver

Så räddar du torrt och slitet sommarhår – och produkterna du behöver

Sol, vind och vatten sliter som bekant på barret. Ligg steget före med proffsmetoden som förebygger slitage och håller håret härligt hela sommaren.

Av: Filippa Berg

Visst är det skönt att bara släppa allt och bli en beach bum nu när semestertider äntligen är här. Svintohår i september är dock en mindre skojig sommarsouvenir. Been there, done that? Vi med. Häng med när frisör Hans Nilsson hjälper oss att anamma en mer ansvarsfull hårhållning.

Läs mer: Så lyckas du med brun utan sol (och produkterna som är bäst i test)

Preppa inför påfrestningarna

– Det är mycket enklare att ta hand om håret efter sommaren om du arbetar förebyggande. Var konsekvent med att använda återfuktande och uppbyggande schampo, balsam och inpackningar, som förbereder håret för påfrestningarna som sommaren innebär för hårhälsan, säger Hans Nilsson.

Varsam värmestyling

– Använd värmeverktyg sparsamt om du vet att ditt hår har tendens till att torka ut och snabbt bli slitet. Var även väldigt noggrann med att använda värmeskyddande produkter innan du skrider till verket med dina värmeverktyg.

Undvik UV

– Förläng din hårfärgs livslängd genom att använda hårvårdsprodukter med UV-skydd. Det gäller både färgat och ofärgat hår. Förutom att UV-skyddet hjälper till att hålla hårfärgen fin längre så motverkar det även uttorkning. Hatten är heller inte att underskatta som UV-skydd under en solig dag på stranden.

Hans Nilsson, grundare av hårvårdsserien Noir Stockholm samt salongerna med samma namn i Stockholm och Göteborg.

Addera antioxidanter

– Det inte bara solens strålar som sliter på håret, även vind och saltvatten påverkar hårets hälsa. Skydda håret från att flyga runt och ta skada av vinden genom att sätta upp det i en mjuk knut, eller gör en lös fläta innan du beger dig ut i blåsten. Fria radikaler i vår omgivning är en annan faktor som orsakar slitage på hårfibrerna och får håret att se trött och livlöst ut. Det kan du motverka genom att använd hårvårdsprodukter som innehåller antioxidanter.

Leave in-läge

– Packa ner ett leave-in balsam i strandväskan innan du beger dig till beachen eller poolen. Skölj håret efter badet och spraya det sedan med leave-in balsam för att återfukta och göra det lättare att reda ut trassliga testar. Välj med fördel ett leave-in balsam som både innehåller UV-skydd och värmeskydd. På så sätt får du en bra grund för fortsatt styling.

Här är produkterna du behöver för att lyckas!

1. Vårdande saltvattensprej, Bumble & Bumble, “Surf Infusion” (länk till Tiddly).

2. Näringsgivande hårolja, Kérastase, “Aura Botanica Concentré Essentiel” (länk till Tiddly).

3. Återfuktande inpackning, Biolage R.A.W, “Re-Hydrate Clay Mask” (länk till butik).

4. Återfuktande schampo, R+Co, ”Atlantis Moisturizing Shampoo” (länk till butik).

5. Leave-in balsam med både UV-skydd och värmeskydd, Noir Stockholm, “Essential”.

6. Inpackning för färgat hår, Redken, “Mega Mask Color Extend Magnetics” (länk till butik).

7. Djupvårdande inpackning, Noir Stockholm, “Epic Treat”.

8. Värmeskyddande fönlotion, Shu Uemura, “Blow Dry Beautifier BB crème” (länk till butik).

9. Vårdande schampo, Biolage R.A.W, Recover Shampoo (länk till butik).

10. Fuktgivande intensivbalsam, Kérastase, “Aura Botanica Soin Fondamental” (länk till butik).

11. Glanssprej med UV-skydd, Bumble and bumble, “Hairdresser’s Invisible Oil Dry Oil Finishing Spray” (länk till butik).

Foto: Antoni Ruiz Aragó