Smartaste genvägen till naturligt glow – beautyexperten guidar

"Huden har två sidor, att bara ta hand om utsidan gör inte hela jobbet", säger bokaktuella beautyexperten Hannah Sjöström.

Om det är någon som kan allt om naturlig beauty så är det Hannah Sjöström. Hon har bloggat om naturlig och ekologisk hudvård och skönhet sedan 2009 och använt sig själv som både palett och testobjekt för att guida sina läsare.

Just nu är hon aktuell med boken Hello Glow – vägen till strålande hud, och vi träffar henne för att prata om smartaste genvägarna till den efterlängtade lystern.

– Det största misstaget många gör är att se huden som någonting endimensionellt. Den har ju två sidor och du måste ta hand om båda lika mycket för att vårda den på riktigt, säger Hannah.

– Att låta rätt produkter göra jobbet på utsidan och rätt ämnen verka från insidan är helt avgörande. Du bör vara lika mån om vad du har i skafferiet som i necessären.

Hannah menar att kosten har större betydelse för hudens hälsa än många tror. Hon talar av egen erfarenhet, med flera års magproblem och har hon själv upplevt hur brist på olika näringsämnen kan ta sig fysiska uttryck. Och hur snabbt det kan gå att korrigera.

– Jag upplevde en enorm skillnad i huden när jag lade om min kost. För vår utsida är en spegling av insidan, menar hon.

Kött slutade hon med för 25 år sedan, numera äter hon dessutom helst växtbaserat och framför allt anti-inflammatorisk. Och precis som produkterna hon har i ansiktet försöker hon också hålla sig till en ekologisk linje.

– Vi borde bli mer som fransyskorna, istället för att börja varje måltid med en torr brödbit så tar de en härlig grönsallad och ringlar massa olivolja över. Det ger kroppen en härlig cocktail av fett, vitaminer och klorofyll, som gynnar både hälsa och glow, tipsar Hannah.

Och fettet återkommer hon till. Att smörja in sig med fett, som en ansiktsolja, gör nödvändigtvis inte en torr hud gladare. Du behöver äta det också.

–Personer som är torra på utsidan är det i regel på insidan också. Man dricker för lite vatten och man äter för lite nyttiga fettsyror. Det senare behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss nyttiga vitaminer och mineraler, förklarar Hannah.

Fukt är också en viktig kompis till de vegetabiliska oljor som Hannah förespråkar för huden. Tillför man inte fukt kan fettet ironisk nog sabotera hudens egen oljebalans. Så först fukt, sen fett.

Den som vill spara pengar och tid kan använda samma olja i maten och till huden, svensk rapsolja är ett bra exempel.

Att hudvård och kost springer samma ärenden blir allt vanligare, det har till och med fått ett eget namn: foodmetics. I beautytokiga Sydkorea är det redan stort, där har kosttillskott och superjuicer en lika naturlig plats bland skönhetsprodukterna som dag- och nattkräm. En trend som börjar dyka upp även i Skandinavien, enligt Hannah.

Läs också: Highlighter – bäst i test och guide till perfekt glow (länk till ELLE)

Hannahs fyra genvägar till naturligt glow:

Fukt och fett

Smörj dig bara du är fuktig, efter bad eller dusch. Tänk lika när det gäller maten, drick och ät mat med näring och vätska och addera härligt fett!

Älska eko

Din hud blir vad du ger den! Kör du ekologiska produkter både utanpå och inuti så slipper du inte bara rester av bekämpningsmedel och gynnar en sund produktionsapparat. Ingredienserna håller högre kvalitet, eftersom de växer upp naturligt och får en annan näringstäthet.

Stressa ner

Den negativa spiralen som följer med ett konstant stresspåslag påverkar hela dig. Orsaken stavas kortisol, ett hormon som sabbar bland annat immunförsvar, sömnkvalitet och hudens förnyelseprocess. Resultatet kan snabbt omvandlas till inflammatoriska hudproblem, svullna ögon, rynkor och akne.

Motionera!

Att hålla igång blodcirkulationen är avgörande för en fungerande kropp – och hud. Men glöm inte att andas, djupandning är viktigt för att lymfsystemet ska kunna transportera bort slaggprodukter. Prova gärna yoga eller en metod som passar sig.

FOTO: Nicolina Knapp