Snöstorm på axlarna? Här är produkterna som hjälper mot mjäll

Små vita hudflagor som lägger sig på axlarna känns sällan superfräscht, men mjäll är något som många drabbas av. Baaam ger dig råden och produkterna du behöver för att behandla hårbotten.

Många har någon gång sett det – små vita fjäll som lossnar i håret. Mjäll är något som drabbar många och kan vara svårt att få bort. Baaam reder ut vad mjäll egentligen är, hur det behandlas och med vilka produkter.

Vad är mjäll?

Precis som resten av din hud så förnyas även huden i hårbotten hela tiden. Hudcellerna som lossnar är små och syns oftast inte, men när mängden hudflagor som lossnar blir fler och synliga kallas det mjäll. Mjäll är vanligare under puberteten och tonåren och är inget som smittar, enligt Vårdguiden.

Vad beror mjäll på?

Det är inte helt säkert vad som orsakar mjäll, men det kan bero på torr hårbotten eller en sorts jästsvamp. Svampen finns överallt på huden hos vuxna, men om du har stora mängder av den eller är extra känslig så kan huden reagera med att producera mer hudflagor.

Du kan ha mjäll oavsett om du har torr eller fet hårbotten. Den feta typen av fjäll fastnar ofta i hårbotten, medan den torra typen lossnar lätt och faller ner på axlarna. Mjäll kan också orsakas av torr hårbotten, särskilt om du använder starka hårprodukter som torkar ut håret och hårbotten.


Hur behandlar jag mjäll?

Om flagorna knappt syns är det ofta ett tecken på torr hårbotten och kan behandlas med ett schampo speciellt avsett för torr och känslig hårbotten. Om du har större hudflagor men inga stora besvär kan du tvätta håret och hårbotten med ett milt mjällschampo.

Om du har problem med mycket mjäll kan du behöva testa ett schampo som tar bort den hudsvamp som har orsakat mjällen. Om du sedan fortfarande har besvär med mjäll kan du kontakta din vårdcentral eller få sjukvårdsupplysning på 1177.

Läs vidare för 7 tips på produkter som funkar

Doftfri inpackning som lindrar känslig och irriterad hårbotten från Wella (reklamlänk från Apprl).

Schampo som förebygger och avlägsnar mjäll från Cutrin Bio+ (reklamlänk från Apprl).

Balsam som reducerar klåda, irritation och mjäll i hårbotten från Sim Sensitive (reklamlänk från Apprl).

Hårinpackning som hjälper till att återfukta torr hårbotten från Kérastase (reklamlänk från Apprl).

Mjällschampo för normalt till oljigt hår från L’Oréal Paris (reklamlänk från Apprl).

Exfolierande behandling som löser upp mjäll och förbereder hårbotten för tvätt från Kiehl’s (reklamlänk från Apprl).

Schampo för både fet och torr mjäll från Björn Axén (reklamlänk från Apprl).

Foto: IBL
Källa: Vårdguiden
Alla produkter i denna artikel är utvalda av Baaams redaktion, och länkas till återförsäljarna genom tjänsten Apprl.