sola efter hudtyp

Guide: Så solar du rätt efter din hudtyp

En solbränna gör att du ser fräsch ut – om du har solat på rätt sätt. Läs CHICs stora guide som hjälper dig att sola smart i vår och sommar beroende på vilken hudtyp du har.

Det viktigaste att tänka på innan du börjar sola är att komma ihåg att det tar tid för din kropp att vänja sig vid de starka strålarna. Även om lusten är stor att kasta av kläderna och ligga på stranden eller i trädgården, är det direkt livsfarligt om du bränner dig.

Enligt experter finns det sex olika hudtyper i världen och varje hudtyp reagerar olika på solens strålar. I Baaams guide kan du ta reda på vilken hudtyp du har för att därefter kunna skydda dig på rätt sätt innan du sätter igång solandet.

Läs även:
Så lyckas du med bronzer
Så påverkas ditt ansikte av solen (använd solskydd!)
Varning för Barbiedrogen som gör dig brun och smal

Sola rätt efter din hudtyp

Hudtyp 1 är ganska ovanlig men finns ofta hos personer med vit hud och rött hår. Du bränner dig nästan alltid första gången i solen och du blir sällan brun. Skydda dig alltid med högt solskydd (SPF 50), kläder och hatt.

Hudtyp 2 har ljus hud, är blond och blir ofta bränd men därefter brun ibland. Även du ska vara extra försiktig i solen och använda solskyddsfaktor 30-50.

Hudtyp 3 har ljus hud, ofta brunt hår, bränner sig ibland och blir alltid brun. Du ska alltid smörja in dig ordentligt med solkräm (minst 30).

Hudtyp 4 har mörkbruna ögon och mörkbrunt eller svart hår. Du bränner dig sällan och blir lätt brun, men bör ändå använda solskyddsfaktor 15-20.

Hudtyp 5 har naturligt brun hy och svart hår. Du bränner dig aldrig och blir väldigt lätt brun. Satsa på solskyddsfaktor 10-15.

Hudtyp 6 har naturligt mörk hy och svart hår. Du bränner dig aldrig och blir lätt brun, men bör ändå använda solskyddsfaktor 6-10.

Det smartaste är att vänja din kropp successivt genom att inte sola dagligen, utan ha ett par vilodagar mellan varje tillfälle. Om du har bränt dig så ska du undvika solen helt tills din hud har läkt. Din solbränna blir betydligt snyggare om du börjar med en hög solskyddsfaktor och sedan sänker den när din hud har vant sig och fått färg. Kom ihåg att risken för hudcancer ökar om du bränner dig i solen.

Och du – du vet väl att det sundaste av allt är att fixa brännan med brun utan sol (Baaams knep gör att det ser naturligt ut varje gång!)

Läs även:
Badmode 2016: 27 snygga bikinis och baddräkter
Varning för Barbiedrogen som gör dig brun och smal
Det första du borde göra när du köper en ny ansiktskräm

Foto: IBL